Tørrfisk med i matens «Hall of fame»

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Tørrfisk fra Lofoten er den første norske matvaren som har fått høythengende EU-utmerkelse, skriver an.no.

Etter tre måneders behandlingstid, kom i dag beskjeden veldig mange lofotværinger og tørrfiskentusiaster har ventet på: Tørrfisken fra Lofoten har fått status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU.

Det skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Fantastisk

– Helt fantastisk. Dette er en milepæl både for Norge og et gjennombrudd for tørrfisken, sier fagsjef Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk til NRK.no.

Opptil 18000 tonn tørrfisk henges årlig i Lofoten og tørrfisken har vært en viktigste eksportvare for Norge i flere generasjoner. For mange øykommuner er den selve bærebjelken for økonomien.

Anerkjennelse

Nå har altså EU anerkjent lofot-tørrfisken som en så verdifull råvare at den fortjener plass i matvarenes «Hall og fame», ved siden av blant andre Champagne fra Frankrike, Serranoskinke fra Spania og Gorgonzola og Parmaskinke fra Italia.

Til sammen inneholder databasen DOOR 1200 beskyttede produkter fra hele verden.

I Norge har Tørrfisk far Lofoten vært en såkalt «beskyttet betegnelse» siden 2007. Godkjenningen er nok en anerkjennelse av tørrfiskens produktkvalitet.

Artikkeltags