Gå til sidens hovedinnhold

Tørrfisk og champagne

Artikkelen er over 7 år gammel

– Dette er en viktig og gledelig seier for et unikt produkt fra Lofoten.

Tørrfiskprodusent Øyvind Arntzen tar imot avgjørelsen fra EU med stor entusiasme.

– Det er om lag syv-åtte år siden 40 tørrfiskprodusenter fra Lofoten gikk inn med 10.000 hver i prosjektet. Vårt mål var å varebeskyttet tørrfisken fra Lofoten. At vi nå har lyktes er helt fabelaktig, sier Arntzen.

Etter superrask behandlingstid på tre måneder kom beskjeden onsdag. «Tørrfisken fra Lofoten har fått status som Protected Geographical Indication (PGI) i EU», skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

– Det betyr at produktet tørrfisk fra Lofoten er vernet. Vi kan nå kvalitetshenge den på øverste «hjell», i samme klasse som parmaskinke og champagne. Tørrfisk kan produseres andre steder og tørkes innendørs som på Island. Men det historiske og unike produktet tørrfisk fra Lofoten, som har vært finansiell bærebjelke i oppbyggingen av Norge i mer enn tusen år, kan bare produseres i Lofoten. Det er de helt unike naturgitte kvalitetene vi har i Lofoten, som har gjort tørking av torsk og skrei til en helt særegen form for konservering av et råstoff av høy kvalitet. Det er kun i Lofotens eget utendørs naturlige tørkeri at tørrfisk fra Lofoten kan produseres, sier Arntzen, som driver fiskemottaket Brødrene Arntzen i Sørvågen.

LES OGSÅ: Tørrfisk med i matens «Hall of fame»

Kommentarer til denne saken