Uforklarlig hendelse i sauefjøset

Hadselsand.

Hadselsand. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sauen hadde store lammingsproblemer. Da skjedde det noe utenom det vanlige.

DEL

Forfatter og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Roald Larsen, har nylig gitt ut sin fjerde bok i serien "Levende sagntradisjoner fra Nord-Norge". Larsen har samlet inn gamle sagn og historier som har vandret på folkemunne, og den fjerde boka har tittelen "Det skjulte Nord-Norge".

Flere av sagnene er fra Lofoten. Ett av dem handler om en uforklarlig hendelse i sauefjøset en vårnatt:

"Kristina var i begynnelsen av 1970-tallet ei kvinne i førtiårene. Mannen hennes drev med fiske, og hun selv tok seg av gården når han var borte. Hjemmet deres var på Hadselsand, nord på Austvågøy i Hadsel kommune. Stedet er omgitt av store myrområder og ei lang sandstrand og ligger i et flatt landskap med store jordbruksarealer fra fjellfot til sjø. Nå er det gode veiforbindelser. Det var det ikke den gang. Skulle man for eksempel dra til Laukvik og Svolvær, måtte man ro.

Det var travle og lange dager for Kristina, for mannen hennes var på fiske. Det var kyr og sauer å ta seg av, og ditten og datten. Akkurat den gangen som denne historia beretter om, var hun plaget med en sau som hadde komplikasjoner i forbindelse med lamming. Hun måtte passe på hele tiden og hadde ikke sovet. Stadig vekk var hun inne i fjøset og så til sauen og lurte på om dyret ville klare seg. Hun hadde en stor lykt med seg som hun opplyste bingen med der sauen lå. Mens Kristina gikk der fram og tilbake, snakket hun med seg selv: - Hadde han Ansgar bare vært hjemme, så hadde han hjulpet meg med den der sauen. For han var så flink med dyr. Ansgar var nabo og venn. Han var dratt til sjøs og befant seg et sted langt ute i verden. Nå var hun alene. Det var jo sånn at når mannfolkene var på fiske, måtte kjerringene ta det fulle ansvar for barn og gård.

Da hun for n’te gang åpnet fjøsdøra og gikk inn til bingen, så hun til sin store overraskelse at Ansgar stod der sammen med sauen hennes. Sauen hadde lammet, og alt var i orden. Men var han kommet hjem? Du verden hvor glad hun ble. Plutselig forsvant Ansgar rett foran øynene hennes. Det synet hun hadde hatt av han, ble borte. Men sauen og lammet var der fortsatt, og alt var i orden.

Noen dager senere fikk Kristina høre dårlige nyheter. Hennes gode venn Ansgar var død. Han hadde dødd plutselig. På samme dag som hun hadde sett han i fjøset da han hjelpte henne med lamminga.

Ansgar hadde hjulpet sin venninne for aller siste gang."

Teksten er gjengitt med tillatelse fra forfatteren.

LES OGSÅ: Likstokk til besvær

Artikkeltags