Magnar Johansen

Dønningene slår innover fjæresteinene på Unstad. Tore Kramer, Børge Stensland og Kim Thesen - alle fra Stavanger - og portugisiske Frederico Mendes tar det rolig etter en uke på Unstad-bølgene.

Lørdagsrevyen har vært på besøk. Lørdag sendes innslaget om lidenskapelige surfere som har funnet utfordringen på Unstad.

Innehaver av Unstad Camping, Thor Frantzen, gliser bredt når en av Norges beste brettseilere feller sin dom.

- Forholdene her er sinnssykt bra, og naturen er vanvittig vakker, sier Tore Kramer og får følge av Børge Stensland, som er dommer under konkurranser i brettsurfing.

- Kraften og lengden på bølgene er enormt bra. Hvorfor er det ikke flere lofotinger som surfer når dere har så fantastiske muligheter, undrer Stensland.

Gammel surfer

Thor Frantzen bygde sitt eget surfebrett i 1964 av isopor og polyester, som han og kompiser fra Svolvær lekte seg med på Unstad. Brettet har han fortsatt. Og interessen for surfing. Han er glad for at brettseilere fra alle verdens hjørner har oppdaget bølgene på Unstad.

- Det sitter surfere i Finland, Sverige og Danmark og sjekker bølgeforholdene her. Når de finner ut at forholdene er optimale kaster de seg i bilene og kjører hit. Jeg har folk innom fra alle verdens kanter, og alle er like begeistret, sier Frantzen og legger til at han ikke blir rik av de attraktive bølgene.

- Jeg synes det er kjempeartig at folk kommer hit. Jeg husker da vi kom hit i 1964 for å surfe. Folk trodde vi var gal, forteller han og drar historier til de fire gjestene.

r lov til å drive på Jæren.

MER OM SURFINGENS HISTORIE I LOFOTEN I LØRDAGSAVISEN!