Gå til sidens hovedinnhold

Ustoppelig pensjonist

Artikkelen er over 14 år gammel

Pensjonisten Otto Inge har padlet langs kysten fra Svinesund til Finnmark. I disse dager utfordrer han de tøffeste og bratteste fjellene i Lofoten. Og han har gått over Grønland på treski.

gullik maas pedersen

Grunnen til at han valgte treski og bambusstaver er fordi at det er det som virkelig er ski.

- Ordet ski kommer av ordet vedski, som betyr et trestykke. Så alt det som folk bruker i dag er ikke ski, sier han og ler.

Til høsten begynner han som elev på folkehøyskolen i Kabelvåg hvor han skal pleie sin fotointeresse i helt år. Naturfotolinja passer den spreke pensjonisten perfekt.

Han er ikke så veldig lysten på å fortelle om fortiden.

- Jeg har en «skummel» fortid som lege. Det er to ting folk er opptatt av. Det er været og sykdom. Været blir de fort ferdig med, men sykdom blir de aldri ferdig å prate om, sier Otto Inge Molvær.

Da han i vår søkte på Lofoten folkehøyskole som 67 år, fikk han tilbakemelding fra rektor Brynjar Tollefsen at elevene i hovedsak består av ungdom på rundt 20 år.

- I min søknad opplyste jeg at jeg var pensjonert offiser. Det var sant, men ikke hele sannheten. Men legeyrket har jeg slett ikke lyst å dra med meg videre. Ungdom har jeg alltid omgitt meg med så det går bra, sier Otto Inge.

Da han ble pensjonert fant han ut at han skulle gjøre noe han aldri hadde gjort før. Dra på Pakketur. Reisen gikk til Thailand, Kambodsja og Vietnam. Her ville han gli inn i den grå masse og bare være turist.

Det holdt i to dager. Da ble han avslørt av en kvinne han hadde operert.

- Deretter ble jeg bare legen sammen med en hel gruppe eldre pensjonister, sier han.

Under samtalen fant han ut at han måtte kontakte skolen igjen for å informere også om sin legeutdanning, før rektoren fikk lese om det i Lofotposten. Men på skolen var han var allerede avslørt.

Dykkerinstruktøren på folkehøyskolen så navnet hans på elevlisten.

- Det er jo han dykkerlegen fra Bergen, var hans kommentar.

Etter embetseksamen i 1964 hadde Otto Inge turnustid i Kirkenes, Narvik samt distriktsturnus i Tana, hvor han virket som distriktslege ett år etter at turnusen var utført. Deretter spesialiserte han seg innenfor nese, øre, hals. Da han hoppet av som spesialist i Trondheim, dro han over til USA og deltok på forskning innenfor eksperimentell dypdykkforsøk. Hjemme i Norge var han ti år ved NUI (Norsk Undervannsinstitutt) hvor forskningen og forsøkene fortsatte rundt dypdykkingen.

- Rettssaken rundt Nordsjødykkingen, som pågår nå kjenner jeg veldig godt til. Jeg har kunnskap om hver eneste av de involverte, sier han.

Etter at han tok doktorgrad i problemet nese, øre hals hos dykkere, fikk han sitt professorat ved Universitetssykehuset i Bergen. Her foreleste han for studenter og leger, samtidig som han fortsatte som lege i sjøforsvaret. Men forsvaret pensjonerer folk når de fyller 60. Da hoppet han like godt av jobben på Universitet også.

- Men jeg holder kontakten fortsatt med miljøet, sier Otto Inge.

Som pensjonist fikk han plutselig masse fritid. Den første ekstremturen han gjorde som nybakt pensjonist var å gå sammen med en kamerat 36 kilometer på ski over Grønland. En tur som tok tre uker på treski.

Han har også gått seks uker sammen med en annen kamerat på ski på Spitsbergen.

Selv om legeyrket hadde ført ham rundt til alle kanter av verden, ville han oppleve mer av Norge. Den neste sprø ideen han fikk var det han selv kaller kajakkprosjektet.

- Jeg hadde padlet litt i ungdommen. Men nå som pensjonist hadde jeg ingen tidsbegrensning. Derfor fant jeg ut at det hadde vært fint å se norskekysten fra kajakken, sier han.

I slutten av mars 2003 startet han sin lange kajakktur i Iddefjorden ved Svinesund. Han lastet om bord telt og mat. Den første utfordringen han støtte på var da han skulle krysse Oslofjorden ved Ferder. Været satte en effektiv stopper for det.

- Jeg hadde to valg. Enten kunne jeg vente på bedre vær, eller snike meg inn langs kysten for å krysse i smulere farvann. Jeg orket ikke å være uvirksom, derfor la jeg i vei innover fjorden og fikk krysset ved Hurumlandet, sier pensjonisten.

Det var to grunner til at han startet så tidlig på kajakkturen.

- For det første ville jeg unngå jollerampen langs Sørlandskysten som svermer ut tidlig på sommeren med sine hurtiggående båter. I tillegg ville jeg unngå svermen av flått, som er en pest og plage på Sørlandet på denne tiden av året. Teltovernatting og flått er ingen god kombinasjon. Det kunne blitt en sann plage, forklarer han.

MER OM DENNE SPENNENDE PENSJONISTEN I PAPIRAVISEN LØRDAG