Utrolige bilder

En utrolig jobb, utrolige bilder og et utrolig resultat. Det er noe William Hakvaag står bak.

En utrolig jobb, utrolige bilder og et utrolig resultat. Det er noe William Hakvaag står bak. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

At bilder forteller mer enn ord, kommer definitivt til sin rett i «De utrolige bildene».

DEL

Og vi tilføyer; det er ingen andre enn William Hakvaag som kan få dette til og som ikke lar seg kopiere av en hvilket som helst historiker.

Hakvaags unike prestasjon er å lage et galleri som i farger presenterer Den andre verdenskrigen langs hele kysten. Som en moldvarp har han gått til verket og ført krigshistorien tilbake til oss på en helt ny måte.

Gründeren av Lofoten Krigsminnemuseum har samlet inn, kjøpt og på annet vis brukt fargebildet – en teknisk nyvinning som de fleste trodde ikke kom til oss før i etterkrigsårene.

Bildene viser at det til tider kunne være mer gemyttlig mellom den tyske okkupasjonsmakten og den lokale norske befolkningen enn vi i etterkrig liker å vedkjenne oss. Svært mange av oss vet ikke om at rød lue på hodet var ensbetydende med at man skulle holde avstand til tyskerne. Det er derfor innertier når vi i boken får bilder som viser at soldater fra fremmedmakten klarte å komme i nærkontakt med lokale kvinner.

Det hagler med fulltreffere; Honningsvåg, Hammerfest og andre steder i nord var intakt før krigsutbruddet og er foreviget i vakre farger, samer som motstrebende blir fotografert sammen med tyskere, og den utbrente sildoljefabrikken i Svolvær, er andre godbiter for en fotoelsker.

Hakvaag har også ytterst sjeldne bilder av flybåter som med en toppfart på 400 km/t og en rekkevidde på 6000 km, ble viktig for å frakte feltpost og nødvendig utstyr til den tyske armeen, og som tok sårede tilbake til Tyskland.

Men kanskje mest av alt; vi fester oss ved ansiktsuttrykkene. Hele spennvidden fra bitterhet og hat, via oppgitthet og resignasjon til glede, er fanget inn i kameralinsen.

At boken dessuten inneholder et vell av småhistorier som, forfatteren har tilegnet seg, gjør denne boken så interessant at enhver som anskaffer seg den, også har gjort et varp.

Artikkeltags