Varabrannsjef Roy Charlsen i Vågan gir både brannbilrestauratør Eilert Nikolaisen, en hemmelig privat giver i Svolvær, og Lofotposten ros for å ha reddet Vågans første brannbil anno 1936 fra å havne i utlendighet.
I forrige uke kunne Lofotposten melde at Vågans første brannbil anno 1936 var i ferd med å forsvinne ut av kommunen dersom det ikke lykkes å skaffe til veie skarve 35.000 kroner, som trengtes for å kjøpe den tilbake fra nåværende eier Eilert Nikolaisen på Laupstad.

I 2006 solgte kommunen brannbilen til den nevenyttige Laupstadmannen, men med en klausul om forkjøpsrett.

I ettertid har han brukt hundrevis av timer på å pusse opp brannbilen og gjøre den vakker og kjørbar, og siden 2007 har den vært et fast innslag foran i 17. mai-toget på Laupstad, også i år. Men det kunne blitt siste gangen, for Eilert hadde i år bestemt seg for å selge den.

Berømmer Lofotposten

Kommunen hadde ikke penger til å gjenkjøpe den nå, og dermed sto den i fare for å havne ut av kommunen.
– Det ville vært en historisk tragedie, sier varabrannsjef Roy Charlsen, som sier han er kjempeglad for at den nå er reddet for etterslekten i Vågan.
– Jeg vil berømme Lofotposten for at avisen tok fatt i saken, og like mye rose Eilert for at han i alle år har tatt fantastisk godt vare på dette historiske kjøretøyet for Vågan.
Charlsen sier at han er imponert over den jobben som Eilert Nikolaisen har utført på bilen disse årene, og at han nå selger den uten å ta seg betalt for alle dugnadstimene han har lagt ned. Både Vågan brannvesen og kommunen er han evig takknemlig for det.

Hemmlig giver

-Kan du røpe navnet på privatpersonen som nå har gitt kommunen 35.000 kroner for å sikre at den ikke forlater Vågan?

– Nei, giveren vil inntil videre være anonym, men det er en privatperson med et hjerte for Vågan som gjør det mulig med pengegaven slik at kommunen gjenkjøper den, sier Charlsen.