- Vanlig å stille seg bak flertallsbeslutninga

PARTIPISK: Stortingsrepresentant for Troms, Aps Tove Karoline Knutsen sier at det er vanlig å følge partiets flertallsbeslutning.

PARTIPISK: Stortingsrepresentant for Troms, Aps Tove Karoline Knutsen sier at det er vanlig å følge partiets flertallsbeslutning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

HARSTAD (Nordlys.no): På tross av at et flertall av fylkeslederne i Arbeiderpartiet sier nei til OL i Oslo i 2022, kan toppledelsen i partiet komme til å svinge pisken for å få gjennom sin vilje.

Nestleder Helga Pedersen sier i et intervju med Klassekampen at partiet skal ta dette opp til diskusjon.

– Vi skal diskutere saken, og så må alle stille seg bak flertallet, sier Helga Pedersen til Klassekampen.

Det betyr at dersom partiet kommer fram til at de skal gå for OL, må motstanderne solidarisk stille seg bak vedtaket.

Standpunkt

Stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen (Troms Ap) har aldri lagt skjul på at hun er stor motstander mot OL. Ifølge henne selv er hun ikke alene, og hun tror flertallet innad i partiet er imot.

– Vi skal ha en bred prosess innad i partiet for å komme fram til standpunkt. Partiet skal gjennom mange demokratiske prosesser før partiet sier ja eller nei, sier Tove Karoline Knutsen til nordlys.no.

– Men hvem er det som til slutt vil ta den endelige avgjørelsen i partiet?

– Det er ledelsen i partiet som til slutt velger standpunkt, men dette er da basert på hva flertallet i partiet sier. Stortingsgruppa skal ta sin avgjørelse, lokallag, fylkeslag, og landsstyret vil også bli hørt, sier Knutsen.

Stortingsgruppa

Stortingsrepresentanten sier at det er helt normalt at alle stiller seg solidarisk bak ledelsens endelige beslutning. Men det er altså i enkelte saker fullt mulig å fristille representantene. Og det er Stortingsgruppa som bestemmer om representantene skal fristilles i den enkelte sak.

– Det vanlig er at hvis man har en flertallsbeslutning, så stiller man seg bak den. Selv om man i utgangspunktet mente noe annet. Men så kan kan altså legge inn et forslag i spesielle saker hvor man ber om at representantene fristilles. Og da er det stortingsgruppa som voterer over dette.

- Er dette en sånn type sak?

- Det kan være en sånn type sak. Men jeg vil ikke kommentere det nå av hensyn til den prosessen vi er oppe. Det får vi ta hvis situasjonen oppstår. Jeg og flere med meg jobber for at vi skal si nei til statsgarantien.

– Jeg har ingen følelse for hvordan vår votering kommer til å gå, selv om jeg føler at mesteparten er imot et OL, sier Knutsen.

- Ikke oppsiktsvekkende

Heller ikke for Troms Aps andre Stortingsrepresentant, Martin Henriksen, er det overraskende at partiet vil binde representantene sine når Stortinget skal stemme over statsgarantien.

- Det er slik alle saker behandles i Stortinget, så det er forsåvidt ikke oppsikstvekkende at de ikke skal stille representantene fritt. Når det er sagt, arbeider jeg og Tove Karoline knallhardt for at partiet skal si nei til et OL i 2022, det er det viktige. Jeg har ikke tenkt å snakke som om saken er tapt, sier Henriksen.

- Binding eller ikke får vi komme tilbake til, nå er det selve saken som er viktig, legger han til.

Arbeiderpartiet er delt i OL-saken. Motstanden er særlig stor i kystfylkene, mens Akershus, Hedmark og Oppland i større grad er positive til et OL, ifølge Henriksen.

- Hvordan blir det eventuelt å stemme ja til en statsgaranti i Stortinget?

- Min plan er å ikke gjøre det - min plan er at Arbeiderpartiet ikke skal gå inn for en statsgaranti.

Artikkeltags