- Vet nok

Flakstad-ordfører Stein Iversen.

Flakstad-ordfører Stein Iversen. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Flakstad vil stanse kravet om oljeutredning.

DEL

Onsdag møtes Lofotrådet i Nusfjord. I forslaget til vedtak anbefaler administrasjonen at ordførerne på nytt fremmer kravet om konsekvensutredning.

- En konsekvensutredning knyttet til mulig petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja må sikre at lokalsamfunn, fiskeri- og reiselivsnæringen i vår region ikke blir skadelidende, heter det i forslaget.

- Sameksistens er umulig, mener Flakstad-ordfører Stein Iversen.

Sto sammen i 2010

I 2010 sto Iversen og de øvrige ordførerne i Lofoten samlet bak kravet om konsekvensutredning av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Iversen var også en del av ordførerkollegiet fra Lofoten og Vesterålen som møtte på statsministerens kontor med krav om utredning etter Petroleumsloven.

- Vi fikk kunnskapsinnhenting i stedet. Og jeg føler jeg har nok kunnskap til å si nei til konsekvensutredning og oljevirksomhet. Selv om miljøfaren ved virksomheten er liten, er det andre forhold som taler mot. Det vil bli omtrent umulig å få sameksistens mellom fiskeri og olje på den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen. Seismikkundersøkelser vil skremme fisk. Jeg føler at jeg har nok kunnskap til å ta et valg. Og det er å si nei. Havet utenfor Lofoten kan ikke sammenlignes med Nordsjøen. Å være med på en åpningsprosess er helt uaktuelt, sier Iversen.

LES OGSÅ: 23. november var olje- og energiminister Ola Borten Moe i Svolvær for å legge fram kunnskapsinnhentinga for en mulig petroleumsutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja.(Oppsummeringsak)

Iversen kan dermed stoppe kravet om konsekvensutredning i regionrådet. Ifølge vedtektene er Lofotrådet et såkalt konsensusorgan. Det vi si at vedtak må være enstemmige for at de skal være gyldig, og kunne brukes utad som regionrådets standpunkt.

Får støtte i kommunen

I kommunestyremøtet i Flakstad tirsdag, tok han opp oljemotstanden sin med politikerne. Og fikk klarsignal fra samtlige, med unntak fra Frp, for å stanse regionrådets krav om konsekvensutredning.

- Det var dette vi oljemotstandere sa sist saken var oppe i kommunestyret, sa Arne Otto Johansen (Ap).

Appell for småpartiene

Stein Iversen, som er medlem av Senterpartiet, kom også med valgappell.

- Stemmer vi på et av de store partiene, stemmer vi for oljeutvinning. Nå er det viktig for oljemotstandere å løfte opp småpartiene som er mot oljevirksomhet, sa Flakstad-ordføreren.

Wenche Arntzen, kommunepolitiker for Ap, mente landsmøtet i partiet i april kan lande på et nei til konsekvensutredning.

- Nordland Ap sier ja, men Ap i flere store byer som Oslo, Bergen og Trondheim er skeptisk.

LES MER: I nabokommunen Vestvågøy har Senterpartiet og Venstre trukket seg fra samarbeidet med sittende ordfører Jonny Finstad (H) på grunn av hans engasjement for konsekvensutredning.

Artikkeltags