Gå til sidens hovedinnhold

Vil bygge økolandsby

Artikkelen er over 14 år gammel

Nille Glæsel står bak planene om å etablere den første «Økolandsbyen» i Nord-Norge - på Gravdal.

Økolandsbyer er etablert i store deler av verden som en motvekt mot «bruk og kastsamfunnet». I Norge finnes tre landsbyer, og Nille Glæsel bruker økolandsbyen i Hurdal som samarbeidspartner for planene på Gravdal.

- Jeg har stor tro på at vi skal lykkes. Men foreløpig er dette planer, sier Glæsel.

Onsdag orienterte hun sammen med arkitekt Knut Gjernes og Torstein Berntzen i Gravdal Fantasia miljø, kultur og næringskomiteen i Vestvågøy om planene. Landsbyen vil hun bygge opp på sin egen eiendom Silsandvik. I de foreløpige planene ligger 15 boenheter, som en blanding av eneboliger og rekkehus, felles stall/fjøs, drivhus, verksted/hobbyrom, storkjøkken, og felleshus med gjesterom. I første omgang ser hun for seg at det bygges fem boliger.

- Poenget med økolandsbyer er å ta naturen i bruk på en måte som ikke forurenser, men som bygger opp igjen det man forbruker. Vi ser blant annet for oss å hente ut energi fra havet, og bruke mest mulig økologisk materiale i byggene, fortalte Nille Glæsel og ramset opp aktiviteter som kan knyttes til økolandsbyen:

Fellesskap

X Urtehage

X Nordnorske landbruksdyreraser

X Ï Kafedrift med økologiske varer, som også kan selges rundt om i Lofoten.

X Ï Hybelutleie

X Ï Kursvirksomhet

X Ï Salg av brukte klær, etter modell av Fretex.

X Ï Aktiviteter knyttet til mosjon og helse

X Ï Utleie av geit og sau for å ivareta kulturlandskapet.

- Jeg ser for meg at prosjektet på Gravdal kan bli et kompetansesenter for økobygg i Nord-Norge. Blant annet fordi vi vil bruke havet som energikilde. Jeg ønsker å koble Lofoten til bildet av et miljøvennlig område, sier Glæsel.

- Tror du lofotinger ønsker å bo i en økolandsby?

- Flere sier faktisk at de vil det. Jeg tror en del er lei eneboligen med alle funksjoner. Det er egentlig en ensom boform. Jeg tror mange vil finne glede i å bo i et fellesskap der blant annet oppholdsrom er felles. Et slikt minisamfunn vil være tiltalende for mange, sier Glæsel som har besøkt flere økolandsbyer i landet hun kommer fra, Danmark.

Blant politikerne fikk planene en positiv mottakelse.

- Jeg ble nesten rørt over at politikerne var så positive. Det gir inspirasjon til å gå videre, sier Glæsel.