Hvert år under Matfestivalen i Lofoten har LofotenMat og Matfestivalen i Lofoten kåret en matambassadør.

For å bli kåret til Lofotens matambassadør legges det vekt på følgende kriterier:

• Ambassadøren må ha satt Lofoten på kartet i matsammenheng
• Ambassadøren skal ha framhevet og benyttet råvarer fra Lofoten

Mange kandidater

Lørdag ble årets Matambassadør kåret. Juryleder Anne Karine Statle sa at juryen hadde hatt svært mange kandidater å velge mellom.

– Hvert år diskuterer vi om noen av de tidligere vinnerne fortjener en ny pris, og det har nok flere kanskje gjort. Men så dukker det stadig opp kandidater, sa Statle og leste opp begrunnelsen for årets vinner.

- Årets matambassadør har bidratt til nytenking og vekst. De har stilt krav til merking og design. De tar ikke et nei for et nei. De har vært tålmodige, men også svært utålmodige. Arbeidet deres blir lagt merke til nasjonalt. Årets matambassadører er glitrende eksempler på hva en ambassadør for lokalmat i Lofoten skal stå for. Coop Extra på Leknes med butikksjef Einar Martinsen og lokalmatansvarlig Linda Abelsen i spissen er årets matambassdører, sa Statle til en fullsatt Lofothall.

Prisvinnerne er begge bortreist. Assisterende butikksjef Anders Spein og styreleder i Coop Nord, Stig Erik Mortensen tok imot prisen.

Etter seremonien la ikke Anders Spein skjul på at dette var en pris som de satte særlig stor pris på.

– Vi har fått mange priser, men denne må være en av de gjeveste. Vi begynte i det små med noen få hyller, til en Nordlandsbåt, til at vi i dag har en egen avdeling. Kjempeartig, sier en glad Spein.

-I særklasse

Styreleder Stig E. Mortensen var også en glad mann.

– Coop Extra er en mønsterbutikk, men er i særklasse når det gjelder lokalmat. De har jobbet målbevisst på noe de hadde stor tro på. Ikke alt har vært forankret med ledelsen i kjeden på forhånd. Dette er vel beviset på at det er lettere å be om tilgivelse enn om tillatelse, sier han med et stort smil.

– Butikken er blitt et forbilde for de andre som vil satse på lokalmat, legger han til.

Han sier at lokalmat er viktig for Coop Nord.

– Våre kunder, både fastboende og turister, ønsker å kjøpe lokalmat. Sortimentsavtaler gjør det ut vanskeligere for de mindre butikkene å finne plass til lokalmat, men det er helt klart noe vi satser på. Lokalmatavdelingen gjør at vi skiller oss positivt ut i konkurranse mot de andre lavpriskjedene, sier Mortensen som smiler lurt når vi spør om de ansatte kan vente seg en liten markering av prisen.

– Det blir vel det, sier han.

– Vi forventer en skikkelig fest, skyter Anders Spein inn med et stort smil.

Tidligere matambassadører:

2017   Lofoten Seaweed Company
2016   Lofotpils
2015   Lofoten gårdsysteri
2014   Lofotlam
2013   Alan gård
2012   Thon Hotel Lofoten
2011   Anitas sjømat
2010   Lofotr – vikingmuseet
2009   Roy Magne Berglund
2008   LOFOTEN, Lofotprodukt AS