– Jeg hadde klokka på ringing klokka 03.00 om natta. Jeg var livredd for at de skulle komme til låst dør, forteller Trine Tønder Pettersen, som tok imot løperne på Lofoten Ultra trail på sjekkpunktet ved Straumanstua.

Allerede før klokka var 0430 kom første løper til Kleppstad.

– Da ropte jeg han opp til huset, og han ble glad for å få servert varm kaffe, forteller Tønder Pettersen som sto på fra nattmårran til neste kveld.

– Jeg vasket og stengte Straumanstua i 21.30-tida. På ettermiddagen var det et par timers opphold, og det kom flere frivillige, så da fikk jeg faktisk dratt hjem og sovet litt.

Vinnerne av 166 kilometer lange stafettkonkurransen ble ansatte ved Kongsberg Satellite Services i Tromsø. Til vanlig er de verdensledende tjenesteleverandør for mottak av satellittdata, mens forrige helg var det løping som sto i hodene på gjenget fra Tromsø.

Unikum

De 40 løperne fra Tromsø var fordelt på løp både fredag og lørdag.

– Vi ble fantastisk godt tatt imot på alle plassene vi var. Fra ytterst i Kjerkfjorden og inn til Svolvær. På Kleppstad møtte vi Trine, og hun var jo et unikum av ei dame. Hun var så hyggelig og god mot oss, og visste ikke hva godt hun skulle gjøre, forteller Magnar Slåtto, i KSAT.

Flere av løperne fra Tromsø kom i prat med Trine, som fortalte om utfordringene med å drive et ungdomshus med koronarestriksjoner.

– Da var det hyggelig å kunne gi noe tilbake når vi fikk mulighet til det, så håper vi at vi får komme tilbake flere ganger, sier han.

5000 kroner

KSAT fikk muligheten til å dele ut 5000 kroner til et lag eller en forening etter at de vant konkurransen, og valget falt på Straumanstua og ungdomslaget.

Trine forteller at UL Dønningen, som eier Straumanstua måtte ta opp lån for å bygge opp et nytt ungdomshus etter at det forrige brant ned i 2005.

– Pengene kommer veldig godt med, forteller hun, og er glad for at løperne synes det ble tatt godt imot på Kleppstad.

Slåtto i KSAT forteller at de er takknemlig for jobben som arrangørene har lagt ned i arrangementet.

– Vi er super takknemlig til de som arrangerer og som har så mange samarbeidspartnere som legger til rette for å vise fram Lofoten. Lofoten i seg selv er en stor opplevelse, tilrettelagt gjennom denne konkurransen gjør det ganske mye bedre. Da er det fint for oss å gi noe tilbake.

Humanitært arbeid

Vinnerne av stafetten på 81 kilometer ble et lokalt lag fra Kystverkets kontorer i Kabelvåg. De valgte å gi sin pengepremie på 5000 kroner til Dråpen i Havet.

– Vi synes de gjør en fin innsats for det humanitære arbeidet i Hellas. Vi vurderte flere, men falt ned på dette. Flere av oss kjenner til arbeidet de gjør og kan stå inne for det, forteller Ruben Rostad som sprang på Kystverkets stafettlag.

For Dråpen i Havet betyr bidraget mye.

– Så fantastisk at vinnerne vil donere beløpet til Dråpen i Havets arbeid for mennesker på flukt! Det betyr mye for Dråpen i Havet å motta slike bidrag. Da vi jobber i et område som gjør det vanskelig å motta offentlig støtte eller bistandsmidler, er vi helt avhengige av private donasjoner og støtte fra arrangement og innsamlinger, forteller generalsekretær i Dråpen i Havet, Trude Jacobsen.

Hellas og Bosnia

Pengene vil bli brukt i flyktningeleirene i Hellas og Bosnia.

– Pengene vil bli brukt i vårt arbeid i flyktningeleirene i Hellas og Bosnia, der vi jobber på til sammen fem forskjellige lokasjoner. I disse leirene har vi distribusjon av klær og utstyr, bleier, vaskeritjenester og undervisning.

– En stor takk til spreke vinnere fra Kystverket, skyter hun inn.