Først ut er Leknes skiklubb og Steinfjorden bygderåd som arrangerer Leknesløpet og Eltofttua opp sist i august. En måned seinere avsluttes Adwisekarusellen med Våganbølgen som for første gang føyer en halvmaraton til porteføljen.

Plusser på

– Leknesløpet har tidligere bestått av barneløp, 5 km og 10 km. Men vi ser at det er stadig flere som driver med lengre distanser og ultraløp, og vi ønsker å fange opp noen av disse ved å tilby en halvmaraton også, forteller Inge Harald Olsen i Leknes skiklubb.

Sist gang det ble arrangert halvmaraton på Vestvågøy var under Lofoten maraton for noen år siden, med ei løype som gikk mot Vikstranda.

– Det var ei tøff løype med tanke på stigninger. Nå har vi laget ei løype som er flatere. Det vil være muligheter for å oppnå gode tider i dette løpet, sier Olsen.

Løype for høy fart

Løypa er planlagt fra Lofothallen, rundt Offersøya, opp til Opdøl Montessori-skole og tilbake til Lofothallen. Ei knapp uke siden arrangementet ble lagt ut på Facebook, har Olsen registrert interesse.

– Flere har ringt meg for å få detaljer om løypa. Det lover godt, sier han.

Halvmaratonen vil komme tre uker etter Hadsel Maraton, og en måned før Lofoten Halvmaraton som arrangeres i Vågan.

– Så det er bare å hive seg i treninga i sommer, oppfordrer Olsen. Leknesløpet går søndag, mens motbakkeløpet på Eltoft går søndag.

Former ny trasé

Lørdag 23. september skal Lofoten Halvmaraton arrangeres for første gang og kun med konkurranseklasse. Det skjer under avslutninga til Adwice-karusellen, under paraplyen til den åttende Våganbølgen.

Arbeidet med å hamre ut traseen for det nye løpet er i gang og arrangørene i KS Ski har bedt løpermiljøet om innspill.

– Vi har allerede fått forslag. Vi har allerede en tøff 10 kilometer, så det gjenstår å se om vi ønsker å legge oss i samme spor på halvmaraton eller om vi velger en litt lettere variant, sier Jan Eivind Fredly i KS Ski.

Det som allerede er bestemt er at underlaget kommer til å bli variert, med større eller mindre innslag av terreng.

Under Våganbølgen/Lofoten Halvmaraton blir det distanser for alle ferdighetsnivåer – til og med for dem som sitter i barnevogn! Det blir Barnebølgen (2,5 km), Solheim-sprinten (3,6 km), Osan Rundt (7 km), Lofotpost-mila i tillegg til det nye løpet.

Kapasitet til å utvide

– Våganbølgen slik den arrangeres, er skodd til å ta imot flere deltakere enn de vi har. Med en ny distanse kan vi tiltrekke flere deltakere, tror Fredly.

Lokale eller tilreisende?

– Begge deler. Vi ser en oppsving i midtukeløpene i Adwisekarusellen og at det er mange lokale løpere i sving. I tillegg tror vi at en halvmaraton i lofotnatur kan tiltrekke seg deltakere fra hele storregionen, sier Fredly som håper Lofoten halvmaraton føres opp på lista over mål for løpere i og utenfor Lofoten.

Les også: Den gamle deltakerrekorden ble smadret

Motbakken venter

Eltofttua opp var det første av etter hvert flere motbakkeløp i Lofoten. Det arrangeres i år dagen etter Leknesløpet, og ifølge Svein F. Hansen i Steinfjorden bygderåd følger de samme oppskrift som de foregående år.

– Det blir en konkurranseklasse og en trimklasse.

Han er spent på effekten av å dele helga med Leknesløpet.

– Det blir spennende å se. Vi håper at med to løp på to dager kan vi lokke folk fra både Vest-Lofoten, Vågan og Vesterålen hit.

Var det en dragkamp om å få ha arrangementet lørdag?

– Nei da, vi regner med at de som stiller i konkurranseklassen er så godt trent at de orker to løp på to dager, ler Hansen.

21 sekunder for lang tid

Bildeserie

Leknesløpet 2016

Bildeserie

Våganbølgen 2016

Gjett hvem som vant herreklassen!