Høyres Jonny Finstad på Leknes, er nummer to på Nordland Høyres liste til stortingsvalget høsten 2018.

Ifølge en meningsmåling utført av InFact på oppdrag for avisen Nordlys i Tromsø, er regjeringspartiene Høyre og Frp nede i 13,6 og 10,4 prosent. Dette er tilbake fra forrige måling. Høyre ville da ha endt med kun en representant fra Nordland.

Det tar Finstad med stor ro.

– Vi har oppnådd mye

– Nordland går så det suser, slik at vi har oppnådd mye. Mer psykiatri, flere sykepleiere, tidlig innsats i skolen ... Jeg er ikke bekymret. En tidligere måling i Bodø, ble tidenes resultat for oss. Slik at dette tar jeg med ro, sier Finstad.

Derimot registrerer han Senterpartiets måling.

– Det ser ut til at Sp har fullmobilisert. Det spørs om de har nådd formtoppen for tidlig, sier Finstad, med en tanke om valget for fire år siden. Da sto Finstad på tredjeplass, og var inne på tinget helt til valget sto.

Målingen

Undersøkelsen er gjennomført på 1006 personer i Nord-Norge, der om lag 50 prosent er fra Nordland. Feilmarginen er på pluss/minus 4,5 prosent. Målingen viser at Senterpartiet (Sp) får 21,8 prosent av stemmene i Nordland, og er nest største parti bak Arbeiderpartiet (Ap) på 31,3 prosent. Sp får da to representanter inn, Ap får tre. Vil bli større med Støre

Sp jubler over deres foreløpige resultat: 21,8 prosent i Nordland, 21,3 prosent i Troms, og 18,5 prosent i Finnmark.

– Utrolig motiverende

Avisa Nordland skriver at Sps Willfred Nordlund mandag varslet at han fratrer som samferdselsråd i Nordland fylkeskommune, etter at han ble innstilt som partiets førstekandidat fra Nordland.

– Sikker skal man aldri være, men dette er utrolig motiverende. Måling er likevel måling, og valg er valgt, sier Nordland til avisen.

Regjeringens samarbeidspartnere KrF og Venstre kommer dårligst ut, med henholdsvis 2,2 og 3,3 prosent oppslutning. Bare MDG er dårligere i Nordland med sine 1,8 prosent. De tre partiene, sammen med Rødt (4,9), ville ikke fått plass på Stortinget ved dette resultatet. I tillegg til de åtte representantene Nordland ville fått på Stortinget, ville man fått en ekstra på utjevningsmandat.

Følgende resultat kom ut av en partimåling i desember 2016:

Tabeller partimåling