Lyninnfører strengere krav til røkting av teiner: – Brudd på reglene kan medføre bøter eller fengsel

DØDE: Det ble funnet store mengder av død eller døende fisk og skalldyr.

DØDE: Det ble funnet store mengder av død eller døende fisk og skalldyr. Foto:

Etter at det i forrige uke ble klart at et rederi fra Lofoten hadde latt 800 teiner stå i havet uten å bli røktet så fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen at han ville innføre strengere krav. Nå har han holdt det han lovet.

DEL

Nye krav skal bidra til bedre dyrevelferd og mindre søppel i havet.

– For en uke siden hentet Fiskeridirektoratet opp over 800 forlatte teiner som inneholdt store mengder fisk og skalldyr. Teinene skal ha stått forlatt i flere måneder. Saken viser at vi trenger bedre regulering av plikten til å røkte og ta vare på redskaper som er satt i sjøen, og nå skjerper vi reglene, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også: Lofotrederi lot 800 teiner stå i havet i flere måneder: - Teinene var åpne og fanget både fisk og skalldyr–til ingen nytte

Må kontrollere ukentlig

Fra 1. juni skal redskaper som teiner, garn og liner røktes hver uke. Frem til i nå har det vært krav om at garn, ruser og teiner for enkelte arter skal røktes med bestemte mellomrom. Nå utvides reglene til å omfatte alle typer redskap langs hele kysten. Endringen vil likevel ikke medføre endringer for redskapstyper eller fiske og fangst etter arter som allerede er pålagt en røktingsplikt.

Brudd på de nye reglene kan medføre straffansvar i form av bøter eller fengsel.


Spøkelsesfiske

Hvert år havner flere tusen teiner, garn og annet fiskeutstyr på havet. Mange av de tapte redskapene fortsetter å fange fisk, som lider og dør. Dette kaller vi spøkelsesfiske. I tillegg til å skade fisk og skalldyr fører redskapene også til forsøpling av havet.

– Jeg vil minne om at alle aktører, både private og profesjonelle, har et generelt ansvar for å opptre ansvarlig. Det er også forbudt å etterlate fiskeredskap i sjøen eller på havbunnen, sier Ingebrigtsen.


Artikkeltags