Gå til sidens hovedinnhold

Må fjerne mugg i skolen: - Dette er en ubehagelig og belastende situasjon

Muggproblemer i skolebygg forfølger Flakstad kommune.

For abonnenter

En fersk undersøkelse fra konsulentfirma Mycoteam har avdekket høye verdier av muggsopp i gymsal og yttergang ved Napp skole. Skolen er den midlertidige løsningen fram til ny skole står ferdig på Ramberg. Ramberg skole ble stengt før jul i fjor, og rivingen er nå i gang av bygget som ble erklært som uegnet som skole på grunn av dårlig inneklima.

– Muggsopp oppstår hovedsakelig i krypkjelleren, og går opp til første etasje i bygget. Får vi tettet hull og satt inn avfukter skal problemene kunne løses. Vi har kontakt med en ventilasjonsbedrift om å finne løsninger, opplyste teknisk sjef Tom Kristian Halland da kommunestyret tirsdag ble orientert om problemet.

Råteskader?

I mai fjor slo samme firma fast at det var muggskader ved skolen på Napp. I den nye rapporten utelukker ikke firmaet at det også kan være råteskader i bærebjelker. Det fikk flere til å spørre om forarbeidet til å ta i bruk Napp skole fra 6. januar i år var godt nok.

– Dette er ganske alvorlig. Jeg er ikke sikker på om vi ville akseptert å bruke Napp som midlertidig skole dersom dette var kjent. Vi har sendt ungene til et bygg med betydelige problemer når det gjelder inneklima, sa Marit Refsvik Johansen (Sp) som også stilte spørsmål ved hvorfor rapporten som kom til kommunen 30. mars ikke ble sendt til politikerne før tirsdagens møte.

– Jeg synes dette er en ubehagelig og belastende situasjon, som jeg fryktet ville oppstå, sa varaordfører Niilo Nissinen (SV) mens ordfører Trond Kroken pekte på at verdiene i bygget på Napp er høyere enn de som ble målt i Ramberg skole.

Politikerne klarte likevel å samle seg om et felles vedtak, som slår fast at rommene med mugg skal analyseres og utbedres før de tas i bruk. Før det enstemmige vedtaket lå det an til kampavstemning om hele skolen skal stenges inntil muggproblemene er utbedret.

Samarbeid om skole?

– Skolen er ikke ubrukelig. Fire femtedeler av bygget er friskmeldt, og kan brukes uten at det skaper problemer, sa rådmann Erling Sandnes og varslet at kommunen vil se på andre løsninger som kan avhjelpe at skolebygget på Napp er trangt og ikke dimensjonert for rundt 90 elever.

– Vi skal blant annet se om gymsal kan brukes som klasserom når inneklimaet er bedret. Vi har sett på alternativ til brakka ved skolen som brukes av skoleledelsen, og som er lite egnet. Vi kan få leie gymsal i Vestvågøy mellom høstferien og vinterferien. Vi har også sett på sammen med skoleledelsen på et par andre bygg dersom det blir aktuelt å vurdere å plassere de minste elevene en annen plass enn i dagens skolebygg, sa Sandnes.

Han trakk også fram samarbeid med Moskenes om skoledrift, eksempelvis med å sende ungdomsskoleelevene til Sørvågen skole. Under møte nylig mellom de to kommunene om muligheter for samarbeid ble skole igjen lansert av Moskenes.

– Fra administrasjonen kan vi forberede egen sak til kommunestyremøtet i mai om ulike alternativer, sa Sandnes som roste skoleansatte for være «fleksibel og løsningsorientert» for å få skolehverdagen til å fungere.

Kommentarer til denne saken