Gå til sidens hovedinnhold

Må vente på svar om omstridt oppkjøp i Vesterålen

Arnt Winther og Lofotkraft må vente til over sommeren på om kommunene i Vesterålen selger Vesterålskraft. Signalene fra Bø, Øksnes og Sortland er at en sammenslåing i Vesterålen er blant det som skal utredes.

Lofotkraft har lagt inn bud på hele virksomheten til Vesterålskraft. Kjøper Lofotkraft alle aksjene betyr det en kjøpesum på 631 millioner kroner, anslagsvis.

Konsernstyret i Vesterålskraft har imidlertid anbefalt eierkommunene å gå videre med et salg til Troms Kraft.

Torsdag utsatte Bø, Hadsel og Sortland kommuner å ta stilling til veien videre. Det skriver VOL. Saken skal nå behandles i august.

Da skal nye utredninger være klare, med mindre vedståelsesfristen på budene forlenges. Blant spørsmålene som skal avklares er muligheten for sammenslåing av Vesterålskraft, Andøy Energi og Trollfjord.

Administrerende direktør i Vesterålskraft. Halvard Pettersen, sier veivalget er opp til eierne i et intervju med VOL

– Nå har jeg ikke sett de konkrete vedtakene, men forstår det slik at eierbehandlingen nå skal skje innen utgangen av august. Og det skal vi greie fint. Det er helt opp til eierne å stake ut kursen videre og det forholder vi oss til, sier Pettersen til avisen.

I forkant ville rådmennene i Sortland var å selge til Troms Kraft, i en modell der Vesterålskraft selger nettselskapet og produksjonsselskapet - og får betalt i kontanter og aksjer i nettselskapet Arva AS. I Øksnes ville rådmannen selge til Lofotkraft.

Lofotkraft-direktør Arnt Winther avviste overfor Lofotposten i forrige uke at det er kritisk for selskapet å utvide nå. Lofotkraft prøvde i fjor å kuppe en fusjon mellom Nordlandsnett AS og Troms Kraft Nett AS - fusjonen endte med selskapet Arva.

- I Bodø kom vi på banen i siste liten fordi vi der ikke var invitert inn. Da prosessen pågikk fant vi ut at vi var interessert. Overfor Vesterålen har vi vært i en prosess sammen med Vesterålskraft, Andøy Energi og Trollfjord for å se på å slå sammen alle energiselskapene. Da det ikke var aktuelt la vi inn bud på hele konsernet i Vesterålskraft.

Winther ville før helga ikke si noe om prosessen som nå pågår i Vesterålen - eller om det er aktuelt for Lofotkraft å se mot Andøy Energi og Trollfjord.

– Jeg vil ikke si noe om hvem som er på radaren vår eller ikke. Det jeg kan si er at det er mye konsolidering i bransjen, jeg opplever det sånn at de fleste prater med hverandre.

Kommentarer til denne saken