(Romerikes Blad): – Vær så snill, ikke varsle andre om kontroller. I verste fall kan du da bidra til at en ruskjører ikke blir stanset i tide.

Generalsekretær i organisasjon Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen, reagerer på at folk blinker med lysene for å varsle om politikontroller eller deltar i Facebook-grupper hvor det meldes om politiets kontrollsteder.

Kristoffersen mener det er uakseptabelt.

– Det kan være skjebnesvangert. Ser du mistenkelig kjøring, ringer du politiet på 112, forklarer hun i en pressemelding.

– Et økende problem

Forrige uke hadde utrykningspolitiet (UP) en aksjonsuke mot rus i trafikken. Da skrev politiet ut 206 anmeldelser på landsbasis og maksimalt 35 på én dag.

Gruppeleder i UP, Rune Kristiansen Dahl, sier til Smaalenenes Avis at det er et økende problem at bilister varsler hverandre om politikontroller langs veiene.

– Både rus og fart er begge store årsaker til alvorlige ulykker. Mener folk virkelig at disse skal slippe unna, sier Dahl til avisen.

Han er forundret over varslingskulturen.

– De aller fleste bilister kjører lovlig. Det sier meg at de aller fleste heller ikke vil ha disse personene på veien. Likevel er dette et økende problem. Vi merker det ved at farten synker svært mye bare fem minutter etter at vi starter med en kontroll. Det er på grunn av varsling, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)


Flere tas

I årets fire første måneder ble 663 personer anmeldt for ruskjøring i Øst politidistrikt. Det er en oppgang på 89 tilfeller, størst økning i landet.

En landsoversikt viser at 3575 bilførere blåste til rødt i samme periode – det tilsvarer 30 rusanmeldte førere hver eneste dag. Sammenlignet med samme periode i 2021, er det en oppgang på 322 anmeldelser.

– Det er synd å se at så mange blir tatt for ruskjøring i Øst politidistrikt, men det betyr ikke nødvendigvis at det er flest ruskjørere der. Disse tallene kan selvsagt gi oss en indikasjon på mengden ruskjøring, men vi vet også at svært mange kjører ruspåvirket uten å bli tatt, sier Fjellvang Kristoffersen.

Og avslutter:

– Det vi kan trekke ut fra dette er at politiet har fjernet flere farlige trafikanter fra veiene enn tidligere og det er vi glade for.