Gå til sidens hovedinnhold

Plastsøppel i VM-skrei

Havforskerne finner plastsøppel på dypt vann

Artikkelen er over 4 år gammel

Havforskerne har funnet søppel i de aller fleste havområdene de har undersøkt. Under VM i skreifiske ble det tatt en skrei som var full av plastsøppel.

Søppel i havet er etter hvert blitt et stort problem. Etter å ha analysert videoopptak av 1200 km havbunn, konstaterer forskere fra Havforskningsinstituttet at det ligger søppel i de aller fleste områdene de har undersøkt. Selv om mengde søppel avtar mot nord, er det funnet søppel også på de nordligste undersøkte områdene øst for Svalbard.

– I Barentshavet er det i gjennomsnitt funnet rundt 155 kg søppel per kvadratkilometer de største mengdene observerte vi nær land der det på det meste var over 2 tonn per kvadratkilometer, forteller Pål Buhl-Mortensen til nettsiden til Havforskningsinstituttet. Buhl-Mortensen er forsker ved Havforskningsinstituttet og jobber med bunnkartlegging gjennom Mareano-programmet.

I 2016 gjorde Norsk institutt for vannforskning en studie der forskerne tok prøver av torsk i Oslo, Bergen, Sørfjorden, Karihavet, Lofoten og Varangerfjorden.

 

– Studien viser at 3 prosent av torsken langs norskekysten har plast i magen. Det er relativt lavt, men henger trolig sammen med befolkningstetthet og omfanget av plastforurensning. Jo lenger nord man kommer, jo mindre plast blir det. Men selv om prosenten her er lavere enn for eksempel utenfor England og Frankrike, har vi fått bekreftet at også vi har et problem med plast i fisk, sier forsker David Eidsvoll i Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til NTB.

Under VM i skreifiske i Svolvær forrige helg ble det tatt en torsk som var full av plastsøppel og stein.

– At torsken har stein i seg er ikke uvanlig. Fra gammelt av ble det sagt at torsken spiste stein for ha ballast etter at den har gytt. Det er derimot veldig skremmende at den er full av søppel, forteller sløyegjengen som oppdaget plastsøppelet i magen på en av fiskene som ble levert.

Kommentarer til denne saken