Gå til sidens hovedinnhold

Ulik ekspertise samlet for å se på konsekvensene av marin forsøpling

Diskuterte problematikken rundt marin forsøpling

Artikkelen er over 4 år gammel

I forrige uke møttes ekspertise på mange nivå til en workshop i Mortsund rundt problematikken marin forsøpling og fiskeri- og havbruk.

I fjor fikk LAS, via prosjektet Clean Up Lofoten penger fra Miljødirektoratet til en workshop hvor resultatet skulle munne ut i en handlingsplan mot marin forsøpling.

I år fikk de fornyet tillitt og friske midler og møttes igjen i Mortsund for å se på videre muligheter. LAS og Norges Fiskarlag er arrangør og på deltagerlisten står både Samferdselsdepartementet, Miljødirektoratet, Fiskeridirektoratet, Fylkesmannen, Vestvågøy kommune, Vågan kommune, Norges Fiskarlag, sjømatprodusenter, forskningsmiljø, og utstyrsleverandører til fiskerinæringen.

Les mer

Miljøbombe kan rydde vei for ny eksportnæring

 

–Veldig verdifullt

Monica Kleffelgård Hartviksen som er informasjons- og kvalitetsleder i LAS er fornøyd med møtet.

–Det å møtes på en sånn måte med representanter fra alle nivåer og bransjer er veldig verdifullt. Nye vinklinger gir nye løsning, i tillegg til kunnskapsutveksling og ny teknologi både for å rydde opp forsøplingen og hindre at avfall kommer på avveie i utgangspunktet. sier Kleffelgård-Hartviksen.

Utfordring

Et av utfordringene som ble tatt opp og diskutert var avfallshåndtering på kaiene.

–Fiskerne har meldt inn at det er en utfordring å få levert husholdingsavfall når de er i havn. Vi diskuterte temaet og vi er klar på at det må lages enkle og gode løsninger. Både når det gjelder tilgjengelighet og ikke minst når det gjelder betalingsordninger, sier Kleffelgård-Hartviksen.

Produsentansvar

Produsentenes ansvar rundt forsøplingen ble også diskutert.

–Her ble det en del diskusjon og akkurat i dette spørsmålet har vi en vei å gå, slår hun fast, men det er iallefall viktig å velge materialer som kan gjenvinnes i nedstrømsløsninger i tråd med sirkulærøkonomiens tankegang.

På workshopen ble det også presentert en strandryddeapp av Kystverket.

Deltakerne fikk også en innføring i hvordan simulatorverktøy kan brukes som redskap for å effektivisere strandrydding.

Kommentarer til denne saken