Fant blåse fra Bodø i Laukvik: – Viktig å markere utstyret ordentlig

REVET SEG: Denne blåsa kom fra Bodø til Laukvik på egenhånd. Eieren er Kjell Henning Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag.

REVET SEG: Denne blåsa kom fra Bodø til Laukvik på egenhånd. Eieren er Kjell Henning Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Blåsa til lederen i Fiskarlaget ble funnet flytende på egenhånd i Laukvik.

DEL

Tidligere denne uka fant June Grønseth fra Laukvik ei løsrevet blåse drivende i havna. Hun var ute å plukket søppel da hun fant den.

– Jeg vurderte å kaste den sammen med den andre plasten. Men så bestemte jeg meg for å kontakte eieren. Vanligvis hadde jeg ikke brydd meg, men jeg tenkte det kunne være morsomt, sier Grønseth.

I følge miljøstiftelsen WWF kommer en femtedel av marint avfall fra aktivitet på havet.

Viktig å merke utstyr

Blåsa var merket, og Grønseth fant eieren via Fartøyregisteret. Det viste seg å være Kjell Henning Ingebrigtsen fra Bodø som savnet ei blåse. Han eier båten Fugløyfisk, og fisker for det meste sild og makrell på si. På fulltid er han leder i Norges Fiskarlag.

– Det var artig å oppdaget at noen hadde funnet ei blåse som tilhørte meg. Slik er det på havet. Av og til blir ting tatt av havstrømmer og vind, ytre påvirkninger gjør at ting finner sine egne veier. Det er veldig bra at hun tok kontakt, sier han.

Ingebrigtsen fisket utenfor Laukvik i vinter. Lederen i Norges Fiskarlag understreker viktigheten av å merke utstyret ordentlig.

– Den hadde ikke kommet tilbake til eieren om den ikke var merket. Alle redskaper skal være det, det er en viktig del av fiskerhverdagen, sier han.

Kommer hjem igjen

– Ting som dette viser at verden er liten, mener Grønseth.

Takket være en felles bekjent kommer nå blåsa hjem til sin rette eier.

– Jeg har en kjenning i Laukvika som skal ta den med til Henningsvær. Der skal jeg plukke den opp neste gang jeg er på besøk, sier Ingebrigtsen.

Samfunnsansvar

Denne uka er lederen i Norges Fiskarlag på årsmøtet til Norges Råfisklag. Der har marin forsøpling vært tema.

– Miljøet i havet er viktig for oss alle. Vi vil gjerne være en ekstra pådriver for å fjerne marin forsøpling. Det er for eksempel viktig at vi utvikler gode retur ordninger, sier Kjell Henning Ingebrigtsen.

Han mener også det er viktig at hele samfunnet er sitt ansvar bevisst.

– Vi må alle være bevisst på at vi legger igjen klimaavtrykk i ulike former. Vi produserer søppel og det må vi sørge for blir tatt hånd om på en ordentlig måte. Vi som fiskere føler et ansvar for å ta vare på havet, vi lever tross alt av det. Nåtiden og framtidens spisskammers er i havet, mener han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken