Gå til sidens hovedinnhold

Strandrydding har gitt 18 tonn søppel hittil

Årets strandrydding i Lofoten gir rekordtall

Artikkelen er over 4 år gammel

Hittil i år har man veid inn hele 18.000 kilo med søppel fra strandryddeaksjonen i regi av Lofoten Avfallsselskap, og man kommer til å slå fjorårets tall.

Informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS sier til Lofotposten at 18 tonn søppel er bare det man har fått innveid så langt. Mye mer er samlet inn, men ennå ikke veid.

– Vi kommer derfor helt sikkert til å passere fjorårets aksjoner med 25.000 kilo innsamlet søppel i Lofoten, sier hun.

Det er ryddet totalt 15.000 artikler i 50 strandryddeaksjoner så langt i 2016, og av dette hele 2000 taustumper, kastet i sjøen og som så er rekt i land.

Hartviksen sier at det går tre nye strandryddeturer til yttersiden av Lofoten før fellesferien, altså den 13. og 14. juni, og etter Sankthans den 26. juni.

– Vi har fått 827.000 kroner i år av Miljødirektoratet til å rydde på utilgjengelige steder.

– Det er søkt spesielt og innvilget ti turer øremerket yttersida av Lofotodden, hvor vi har satt opp stedene Ånstad, Tuv, Yttertuven, Turtenbakken, Stokkvika og Gjervika, Refsvika, Silsandneset, Kollhellarsanden, Hårseidet, Hermannsdalen, Ertenhullsvika og Mosken-stranda, da i samarbeid med Aqua Lofoten Coast Adventure.

 

Det er også søkt spesielt og innvilget rydding i Fallkråa på Vestvågøy i samarbeid med Vest Lofoten VGS og Lofoten Maritime Fagskole (Naturbruk), og for Laukvikøyene i Vågan i regi av June Grønseth.

– I tillegg til det har vi midler igjen til ytterligere noen turer i Vågan eller Vestvågøy, så om dere vet noen steder som trenger rydding av marint avfall, så ta kontakt. Vi vil gjerne ha tips!

– I Vågan er det aktuelt å rydde også Slåkøya og Gårdsøya ved Skrova i høst. Dette er ulendt terreng, og vi håper frivillige melder seg til LAS og vil delta, helst folk over 18 år, sier Monica Kleffelgård Hartviksen.

 

Datoer som er satt for turer etter fellesferien, er den 25. og 29. og 30. august, samt 1. og 20. september i år.

– Til all denne ryddingen trenger vi ryddemannskaper, og vi oppfordrer publikum til å melde fra hvis de ønsker å bidra til et renere Lofoten.

– Detaljert informasjon er delt på Facebook,

– Noen steder har vi mannskap nok, og andre steder trenger vi noen, sier Hartviksen.

Kommentarer til denne saken