Strandrydding i Lofoten er i gang

Kystverkets ansatte ryddet Lyngværøyene for strandsøppel 5. mai 2017. På strendene lå ferdig plastkasse å ha søppelet i. Seks kubikk ble ryddet.

Kystverkets ansatte ryddet Lyngværøyene for strandsøppel 5. mai 2017. På strendene lå ferdig plastkasse å ha søppelet i. Seks kubikk ble ryddet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Årets strandrydding i Lofoten er i gang, og et stort antall strender i Vestvågøy og noen i Flakstad er meldt inn som aktuelle å rydde. I Vågan og Moskenes er det få innmeldinger til LAS.

DEL

I Vågan er kun Laukvikøyene meldt inn som et aktuelt ryddeoppdrag så langt, og der har June Grønseth allerede startet sin årlige rydding. Men også Lyngværøyene er med, for der ryddet Kystverkets ansatte strendene allerede fredag 5. mai.

Vestvågøy

I Vestvågøy kommune har man blinket ut hele 22 potensielle strender som bør ryddes, og seks strender i Flakstad.

- LAS ønsker innsatsvillige til dette arbeidet i sommer, sier informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS til Lofotposten.

Dette er oversikten:

– Sandøya på Vestresand: Har noen viker med avfall.

– Eggum og området mot Tøan: 4 områder/strekninger

– Kløvingsbåen: Obs, naturreservat.

– Klubben (Jorda) i Steinfjorden (må kanskje gå med båt på grunn av rasfare på stien).

– Sortlandsvika og på Nesset i Steinfjorden.

– Området Steinkammen i Steinfjorden.

– Langneset i Steinfjorden.

– Vik vest for Bjørnsand, Steinfjorden.

– Området Alusbukta – Skarvsteinbukta 3–4 viker

– Kostbergan ved Utakleiv.

2017: Informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS håper årets strandrydding og rydding langs lofotveiene blir god. Foto: Lise Fagerbakk

2017: Informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS håper årets strandrydding og rydding langs lofotveiene blir god. Foto: Lise Fagerbakk

– Området nedenfor Fangtårnet, ved Vik.

– Området Vågan og Skjellingneset.

– Bukt/vik ved Hornflesa.

– Område Åsengrova nedenfor Ballstadheia, fem viker.

– På utsiden av moloen på Ballstad, inne ved land.

– Området innenfor Kjeøya ved Skottnes.

– Skreda, to viker

– Flere små viker i området Holsøya–Berg.

– Stormyra–Pettvika.

– Buvika og Pettvika.

– Ved moloen i Mortsund.

– Ramsvikbukta.

Flakstad

– Myrland

– Hornesøyra

– Mjåneset/råen

– Stokkvika

– Mulstøa

– Vestervika

I Moskenes kommune er ikke ei eneste strand meldt inn for rydding, bortsett fra den årlige turen med å rydde i Refsvika på Lofotodden, noe som skjer lørdag 20. mai. Det skal kanskje også ryddes noen strender på yttersiden fredag 19. mai.

– Alle som vil kan melde inn rydding på LAS sin egen nettside «www.cleanuplofoten.no», sier informasjons- og kvalitetsleder Monica Kleffelgård Hartviksen i LAS.

– Du velger selv hvor du vil rydde, da dette er en dugnad. Se an områdene slik at du ikke befinner deg i rasfarlige områder, og bruk sunn fornuft. Det kan være lurt å sjekke med grunneier også om det er greit at man rydder, sier Hartviksen.

LAS stiller med sekker til å rydde avfallet i, de skal være transparente, og leveres ut på miljøstasjonen, i administrasjon på Leknes og ved rådhuset i kommunene Moskenes, Flakstad og Vågan. Her får du også skjema for å registrer hva du finner.

Om du skal rydde på utilgjengelige steder, anbefaler LAS å benytte storsekker (m³). Disse sekkene flyter når de er tette, og kan slepes med båt. Transportarbeidet blir lettere enn hvis man benytter småsekker.

Når du har registrert på skjema hva du har funnet, leveres skjemaet til LAS. Om du tar med deg avfallet selv til miljøstasjonen, så må skjema leveres for å få levert avfallet gratis om ikke annet er avtalt. Skal LAS hente avfallet, kan du skanne skjema/ta bilde med mobilen og sende pr. e-post. Når vi i LAS får skjema, så sørger vi for at dette blir registrert på portalen til Hold Norge Rent.

Premie

Blant ryddelagene som deltar i strandrydding og rydding langs veiene, blir det også trukket ut et lag som vinner 10.000 kroner. Trekningen gjøres på høsten. Det er kun ryddelag som har levert statistikk over funn (mer enn 20 kilo), som er med i trekningen. Organisasjoner og skoleklasser beholder premien selv, mens privatpersoner og bedrifter må gi bort premien til en ideell organisasjon eller lag som har aktivitet i Lofoten. Toyota Nordvik Leknes og LAS har bidratt med 5000 kroner hver til premien, sier Hartviksen.

Artikkeltags