Avlange og fettete poser har dukket opp på Yttersida

Mysterium: Disse plastposene er dukket opp i strandsonen i Laukvik i sommer. Hva de brukes til, og stammer fra, kan kanskje noen fortelle Lofotpostens lesere.Foto: June Grønseth

Mysterium: Disse plastposene er dukket opp i strandsonen i Laukvik i sommer. Hva de brukes til, og stammer fra, kan kanskje noen fortelle Lofotpostens lesere.Foto: June Grønseth

Artikkelen er over 3 år gammel

Laukvikøyene vender nesen sin ut mot storhavet, og inn derfra kommer det nå noen mystiske plastposer. Hva er dette som havner i strandsonen, og hvem eier disse posene?

DEL

June Grønseth og samboer Kyrre har de siste årene ryddet vekk 100 kubikkmeter med søppel i strandsonen.

Plast

Mye er plast, og det meste stammer fra fiskerirelatert virksomhet og annen skipsfart. Men også fra landbasert virksomhet som bruker verdenshavene som almen søppelbøtte.

Plastposer

– Men i sommer har vi funnet noe som vi ikke har sett før, nemlig en masse mystiske avlange plastposer.

– De er knytt sammen manuelt i ene enden, og de er åpne i andre enden.

– De lukter ikke noe, men er feite å ta som om det har vært sildefett eller annet på dem. Derfor tror noen at det kan dreie seg om agnposer av noe slag.

Første året

– Vi har ikke sett dette tidligere år, men i år har vi plutselig funnet masse av dette i strandsonen på mange øyer og strender i Laukvikområdet, sier June Grønseth.

– Vi har spurt fiskere lokalt, men ingen vet å fortelle oss hva disse plastposene brukes til, og hvem som dumper dem i sjøen.

– Først trodde vi dette var agnposer som benyttes i fisket etter blåkveite. At man setter agn i garnet for å tiltrekke blåkveita, men det er vi usikre på nå.

Opphav

June Grønseth sier at det rare er at i fjor og tidligere år fant man ikke disse plastposene, men i sommer er de dukket opp i massevis på strender, holmer og øyer i Laukvikområdet som i fjor ble ryddet rene.

Hun sier hun håper at man kan finne opphavet til disse, for et opphav har de helt sikkert. Og de er garantert kommet sjøveien til Laukvikområdet, fra fjern eller nær.

Årets rydding

Hjemme i Laukvikområdet har June og samboer Kyrre fra Gjersvoll ryddet nesten alle holmene. Kun en holme gjenstår.

– I Laukvika har vi passert 30 kubikk i år- ett lass med 22 kubikk er sendt og snart avslutter vi årets sesong med en ny leveranse på 15 kubikksekker til Lofoten Avfallsselskap (LAS).

– Laukvikøyene er rene, vi er begynt på den siste holmen, og snart avslutter vi årets sesong.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken