Kirken på Gravdal var den første som fikk sitt Steinway (C-modell), sommeren 2006. Siden er det kommet tre nyere utgaver (modell D) av instrumentet til Vestvågøy. Da tok organist Andrey Pirozhkov initiativ til at også Buksnes kirke oppgraderte sitt flygel.

Hjelp fra Andsnes

Nå er flygelet på plass, blant annet med hjelp fra Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest. LINK har tatt opp lån for å få fullfinansiert kjøpet.

– Ettersom det ville være en vinn-vinn situasjon for oss, gikk vi inn i denne prosessen. Vi tok opp lån mot å få bruke flygelet under kammermusikkfesten. Da vi fikk solgt C-modellen til god pris, kunne vi aktivt lete, og i Bergen fant vi en D-modell fra 1987, sier leder Knut Kirkesæther i LINK.

Mangeårig gjest under LINK, pianisten Leif Ove Andsnes, bidro aktivt.

– Siden Andsnes bor i Bergen fikk vi han til å prøve instrumentet, og han sa følgende: «Det bygges ikke så gode i dag». Det som er spesielt ved dette instrumentet, er at det ikke er sort, men i dyp rød mahogni. Det har også elfenbenstangenter, som like etter ble forbudt å bruke, forteller Kirkesæther.

– Imponerende

Det gamle er solgt for 500.000 kroner. Det nye koster 700.000 kroner. Blant dem som har bidratt til flygelet er Buksnes kirkekor som i fjor høst ga 25.000 kroner fra korkassen til kjøpet.

Elever i kulturskolen, inkludert barnekor, slipper til først under den offisielle innvielsen. Deretter blir det klassisk konsert med pianistene Andrey Pirozhkov, Eimund Kibsgaard, Elena Zemskova, Knut Kirkesæther, Tobias Fredriksen og Lilian Mirza. På programmet står blant andre verker av Beethoven, Bach og Schumann.

– Vi har kontakt med en leverandør av flygler i Hamburg, som blant annet skaffet instrumentet til Meieriet kultursenter. Han er imponert over at så liten kommune som Vestvågøy har fire topp moderne flygler, sier Kirkesæther.

Les også: Gir 25.000 til flygel i Buksnes kirke