Hekkende måser og beskyttende måseforeldre som stuper på forbipasserende kan være slitsomt, men Martin Eggen og kollegene i Norsk Ornitologisk Forening ber beboere tenke seg om to ganger før de skremmer fuglene vekk. Lofotposten omtalte denne uka en bygård på kaikanten i Svolvær, der en kunstig rovfugl skremmer andre fugler vekk.
- Fiskemåker er en nær rød-lista art som vi ønsker skal øke i antall. Sjøfuglbestanden i Norge har gått ned med 30 prosent de siste ti årene, men vi ser at tilbakegangen er størst utenfor byene, sier Eggen.
Hvorfor er det slik?
- I byene er det gunstige hekkeplasser i skjul for rovdyr og samtidig er det mer mat å finne der, forklarer Eggen.
Han oppfordrer folk til å akseptere dyrelivet også i byene, selv om han skjønner at enkelte steder kan være mer problematiske å ha hekkende fugler. I de tilfellene synes han det er bedre at man gjør forebyggende tiltak, som å skremme fuglene vekk, enn at man ødelegger reirene og fjerner egg.
- Om fuglene får hekke i fred og få fram ungene sine, kan vi få bestanden til å øke og sørge for at fiskemåken ikke havner på rødlista, oppfordrer Eggen.
I en brosjyre fra fugleforeninga kommer det en rekke forslag til hvordan man kan legge bedre til rette for fuglene:
"Kommunen kan også legge til rette attraktive hekkeplasser for hettemåke og fiskemåke, ved å etablere kunstige hekkeholmer, eller rydde holmer i kommunen for kratt og trær. Man kan også bygge hekkehyller for krykkje på velegnede steder, både på bygninger, på kaianlegg og i fjellvegger. Disse tiltakene er forsøkt flere steder med godt resultat. Slik kan man legge til rette for truede arter og naturmangfold i kommunen på steder der konflikter ikke oppstår. Såkalte «grønne tak», altså vegetasjonskledde tak, vil kunne være et godt virkemiddel for å legge til rette for måker og annet naturmangfold i byene"
Les hele folderen "Tips og triks til et bedre naboskap med måker" her: Måker NOF.pdf
Kommentarer til denne saken