– Det er en anerkjennelse å kunne få det merket. Det stilles høye krav til utmerkelsen, så vi er kjempestolte over at vi fikk den, forteller Lofoten Gårdsysteris Marielle de Roos på telefon fra Norges største matfestival, Matstreif i Oslo.

De Roos betegner osten med havsmak som en unik ost.

– Det er en veldig spesiell og unik ost, hvor vi har prøvd å bruke de lokale ressursene vi har. Geitemelk fra geiter som beiter i fjellene og tang fra havet.

Osteprodusentene Marielle de Roos og Hugo Vink har hatt et samarbeid med André Larsen, tidligere kokk ved Thon Hotel Lofoten om Steinfjording med havsmak.

Unik

Nå har altså osten med grisetang fra Lofothavet fått tildelt Spesialitets-merket. Fagjuryen, som ble ledet av Lars Sponheim, var klar på at osten er unik i sin kategori, det kommer fram av en pressemelding fra Matmerk.

– Steinfjording med havsmak er en økologisk, hvit geitost produsert på biodynamisk geitemelk fra egen besetning, og som ystes i eget gårdsysteri. Geitosten er tilsatt trøffeltang og grisetang, høstet fra nærområdet, som tilfører osten en rund, litt bitter, nøttaktig aroma som gjør sluttproduktet unik i sin kategori. Steinfjordingen med havsmak er en økologisk geitost med utsøkt og behagelig konsistens, og med en unik smaksammensetning, skrev fagjuryen i sin begrunnelse.

Les også: -Prisene vi har fått er en stor anerkjennelse

God markedsføring

Lofoten Gårdsysteri har inngått et samarbeid med Lofoten Seaweed for å klare å holde oppe produksjonen.

– Vi høstet først tangen selv, men nå klarer vi nesten ikke å produsere nok av den, og prøvde derfor Lofoten Seaweed sin. Kvaliteten er veldig god, og vi har fått til et godt samarbeid. Det er gøy å ha tettere samarbeid med lokale bedrifter. Vi løfter hverandre, forteller de Roos, som også kan fortelle at osten har fått mye oppmerksomhet på matfestivalen i Oslo-gryta.

– Vi har fått masse oppmerksomhet og har solgt mye av den. Dette er god markedsføring for oss.

Les også: Prøvesmakte ny ost med eksotisk ingrediens for første gang

Les også: - Vi kan bruke tang fra havet med trøffelsmak i osten. Hvor kult er ikke det?