Her får du lokalproduserte pølser på menyen

Test:  Dette er en test, sier Aimee Cathrin Larsen som står bak Aimees Farm. Hun tester ut både pølsemaker-ferdighetene og om produktet kan fungere på menyen til Skjærbrygga.

Test: Dette er en test, sier Aimee Cathrin Larsen som står bak Aimees Farm. Hun tester ut både pølsemaker-ferdighetene og om produktet kan fungere på menyen til Skjærbrygga.

Artikkelen er over 4 år gammel

Gårdbruker Aimee Larsen produserer sine egne kjøttprodukter fra gården på Justad. Nå har hun også prøvd seg på pølser i ulike former, og det nyter kjøkkenet til Skjærbrygga godt av.

DEL

Kokk Kristoffer Sandholm på Skjærbrygga rører i ei gryte med fiskesuppe til noen lunsjgjester inne på kjøkkenet. De skal ende opp med mer spennende å smake på i løpet av måltidet.

For Larsen som driver gård på Justad i Vestvågøy med stor suksess med småskala produksjon av kjøttprodukter, kjøttrull og mer til under navnet Aimees Farm får mer å sysle med.

Den sterke kunne hatt litt flere smaker, og så roe ned på det sterke. Dette er en bra start, du er godt i gang.

Kristoffer Sandholm, kokk Skjærbrygga

Nå står det pølser på menyen.

Første gang jeg prøvde dette var til jul. Det ble godt mottatt.

Dermed blir det nå videre utprøving og satsing.

Denne dagen er en hel mengde med pølser klare for dampovnen og prøvesmaking. Av litt forskjellig smak og kaliber.

Dette er sterke pølser, dette er med hvitløk og disse er mer vanlige, forklarer Aimee.

Hun har fått støtte fra Innovasjon Norge til å prøve ut et samarbeid inn mot Skjærbrygga på pølseprosjektet.

Inn i ovnen: Kristoffer Sandholm er sjef på kjøkkenet til Skjærbrygga og spent på pølsene til Aimee. Her går de inn i dampovnen.

Inn i ovnen: Kristoffer Sandholm er sjef på kjøkkenet til Skjærbrygga og spent på pølsene til Aimee. Her går de inn i dampovnen.

Dette er et prøveprosjekt, understreker Larsen.

Det gjør både at hun får en profesjonell kokk til å vurdere og se på produksjonen. Samt å se på potensialet for å sette det på menyen.

Tre sorter: Kokken sjekker nøye pølsene. Kristoffer Sandholm forteller om stor etterspørsel etter lokale matvarer på menyen hos gjestene på Skjærbrygga.

Tre sorter: Kokken sjekker nøye pølsene. Kristoffer Sandholm forteller om stor etterspørsel etter lokale matvarer på menyen hos gjestene på Skjærbrygga.

Fra egen gård

Pølsene består av svinekjøtt og også karbonadedeig fra hennes egne høylandsfe.

Foruten 29 dyr med smått og stort er det også 30 sau som er å finne på gården på Justad.

I dag skal vi hente to griser fra Vågan, skyter hun inn.

Akkurat denne forsyningen med pølser har hun holdt med utover seinkvelden dagen før, og det knytter seg flere spørsmål til både om pølsene er for hardt stappet og ikke minst smaken.

Men en ting er klart, du får ikke pølser uten fett i hos Aimee.

Det er viktig for smaken, er både hun og kokk Sandholm hjertens enige om.

Oppskrifter: I denne boka er alle oppskriftene til pølsene. Den må med når resultatet skal testes ut.

Oppskrifter: I denne boka er alle oppskriftene til pølsene. Den må med når resultatet skal testes ut.

Innertier!

Klokka på dampovnen tikker seg nedover og det er på tide å se på resultatet. Noen har sprukket, men ellers ser det bra ut.

De er kanskje stappet litt for hardt, konstateres det.

Det skylles, skjæres og smakes.

Den med hvitløk var virkelig innertier, slår kokken fast.

Han kan helt klart se for seg å prøve ut pølsene på menyen i en eller annen form.

Absolutt!

Kristoffer Sandholm er godt fornøyd med resultatet av testen, kun små justeringer må til mener han.

Den sterke kunne hatt litt flere smaker, og så roe litt ned på det sterke. Dette er en bra start, du er godt i gang, slår han fast.

At den sterke pølsa er sterk kan denne journalisten også bekrefte!

Den litt mer vanlige varianten er verken den ferske pølsemakeren eller kokken særlig begeistret for, den blir litt for «vanlig» og kjedelig i smaken. Men, understreker de: Dette er en test for å legge et grunnlag og finne ut av veien videre.

Jeg vil finne ut om jeg kan lage pølser, ler Aimee som har fått tilskudd fra Vestvågøy kommune til å gå grunnkurs i lokal kjøttforedling.

Hvitløk: Dette er varianten med hvitløk i. Og pølsene til Aimee er ikke uten fett, det er viktig for smaken slår hun fast.

Hvitløk: Dette er varianten med hvitløk i. Og pølsene til Aimee er ikke uten fett, det er viktig for smaken slår hun fast.

Populær kjøttrull

Foruten pølseprosjektet går det i biff, kjøttdeig og småsteik fra gården.

Vi skjærer ned selv, sier Aimee og forteller at det gir økt fleksibilitet.

Hun understreker at hennes drift er i høyeste grad småskala, men hun opplever stor hjelpsomhet og positivitet hos andre bønder lokalt.

I tillegg har det gått unna med kjøttrull fra gården jevnt og trutt.

Spennende: Smaksprøvene er spennende. Fungerer smakene som er satt sammen i pølsa?

Spennende: Smaksprøvene er spennende. Fungerer smakene som er satt sammen i pølsa?

Det er etterspørsel hele året, sier gårdbrukeren som også kan fortelle at det er fryst inn masse kjøttrull til sommeren.

Og lunsjgjestene på Skjærbrygga? De fikk selvsagt en smak og så ut til å være godt fornøyd med det!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken