Daglig leder Anne Karine Statle i LofotenMat sier man har en stor bredde i lokal mat i Lofoten.
Vi har veldig mange som har lyst til å etablere seg. Det har vært et stort trykk nå etter nyttår. Det er alt fra å utvikle produkter til å lage opplevelser, sier hun
Veldig mange har lyst til å etablere seg, og det har vært et stort trykk etter nyttår. Det er alt fra å utvikle produkter til å lage opplevelser
Anne Karine Statle, LofotenMat
Bildet er sammensatt når det gjelder produsenter.
Vi har alt fra de bittesmå til de mellomstore og til de veldig store som Lofotprodukt. Sånn er bildet i dag, sier Statle.
Mye oppmerksomhet
Oppmerksomheten rundt mat fra Lofoten er stor. Nylig endte ost fra Lofoten gårdsysteri på Saupstad opp i en ostebutikk i Paris. Konkurranser, priser og oppmerksomhet er viktig.
Det er en oppmerksomhet som gjør at bildet av Lofoten har dyktige produsenter befester seg. Dette er en anerkjennelse utenfra. Jeg kan snakke om alle de flotte produsentene vi har, men det betyr ingenting før det er uttalt fra andre. Det betyr at man deltar i konkurranser, får premier og blir vurdert av juryer, sier Statle og viser blant annet til «Spesialitet» merket der produkter vurderes av en uavhengig jury i Matmerk.
Her har Lofoten tre produkter: Ostene Capra fra Aalan gård og Steinfjording fra Lofoten gårdsysteri og lutefisk fra Glea. I Lofoten har vi også to beskyttede betegnelser, det ene er Lofotlam og det andre er Tørrfisk fra Lofoten. Det er også veldig høythengende statuser. I tillegg har Tørrfisk fra Lofoten Europeisk beskyttelse, sier hun videre og peker på at det er det eneste produktet i Norge med en slik status.
Massiv markedsføring
Det mangler heller ikke på TV-innslag fra regionen med fokus på mat.
I neste uke sender Matkanalen et program fra Lofoten.
Alle oppslagene bidrar til at folk blir minnet på at man egentlig bør dra til Lofoten, sier Statle.
Hun peker også på at Lofoten er trendy og mener det nå også handler om å holde seg attraktive nok i regionen i fortsettelsen slik at oppmerksomhet holder seg.
Det handler om å gi nye opplevelser og nye produkter, mener Anne Karine Statle i LofotenMat.