Gå til sidens hovedinnhold

-Dette produktet er laget i Lofoten og er basert på kjøtt fra dyra på gården vår

Presenterte nytt produkt på Matfestivalen i Lofoten

Artikkelen er over 5 år gammel

I underkant av 40 utstillere var på plass da fylkesråd Mona Fagerås foretok den offisielle åpningen av Matfestivalen i Lofoten i Lofothallen på Leknes lørdag formiddag.

–På svært kort varsel fikk vi fire forfall fra utstillere og det var synd. Vi er uansett godt fornøyd med de utstillerne som er på plass. Det er et stort mangfold, sier arrangør Roger Larsen i Lofothallen AS like etter åpningen.

Og mangfold var det. Her var det lefser, fiskekaker, kjøttrull, lokale spekepølser, fiskeburger, laks, syrisk mat og filippinsk mat for å nevne noe.

Yngve Kristoffersen og Solveig Utvik driver Solbakken gård på Ballstad og driver med produksjon av gris og storfe. Storfe en av rasen Angus.

Bildeserie

Matfestivalen i bilder

 

Nytt produkt

Lørdag kunne Andris Dambitis og Inez Zute presentere et nytt produkt som er hundre prosent produsert i Lofoten.

–Dette er 100 prosent rent kjøtt som er hermetisert. Det er dyr fra gården vår og vi lager både av gris og okse, sier Andris som jobber på gården og var den som fikk ideen.

–Det hermetiske kjøttet som er i butikkene i dag er blandet med andre ting.

Jeg savnet rent kjøtt og foreslo for Solveig og Yngve at vi kunne lage vårt eget produkt, og det sa de ja til, sier Andris som hadde fått Inez Zute og Ghita Gavare til å hjelpe seg med salget.

Han forteller produktet er produsert på Leknes.

–Vi har leid et godkjent kjøkken på Leknes der vi har produsert dette. Vi har produktet både i hele biter og kvernet. Jeg har tro på dette produktet og kanskje er dette noe som Norge har mangle, sier Andris som er fra Latvia.

–Hermetisering har ja lange tradisjoner, også i Norge, legger han til.

Han forteller at produktet kan brukes både kaldt og varmt.

–Det er perfekt turmat og har lang holdbarhet, skyter Inez inn. Hun forteller om et godt salg.

–Folk liker produktet og vi har solgt godt, sier en fornøyd Inez mens Andris må av gårde for å fulle på mer.

Den filippinske foreningen var også på plass og serverte mat fra sitt hjemland.

–Steike artig å få en slik pris 

–Aldri smakt vårruller

Vårruller er en av spesialitetene og Alf Brekken fra Gravdal var en av dem som ble tilbudt en smaksprøve.

–Vårruller har jeg aldri smakt og det må jeg prøve, sier Alf og får en smakebit.

–Dette var godt, virkelig godt, slår han fast.

Syrisk mat

De fleste av standene hadde produkter å selge, men på standen til ungdommens Røde Kors fikk publikum mat helt gratis.

–Vi er syrere som bor på mottaket i Stamsund. I dag har Chef Malik og noen andre laget mat fra vårt hjemland.

Vi bruker mye ris, chili og kylling. Det virker som folk synes det er godt, sier Miran Kadabashi som serverte mange porsjoner med syrisk tradisjonsmat.

–Det koster ingenting og folk skryter av maten, sier en smørblid Miran.

–Maten var gratis og kjempegod, slår Hallvar, Stian og Lars fast.

Folk vandret rundt, smakte og det virket som de fleste utstillerne solgte godt med varer.

Tørrfisk på italiensk

I år hadde arrangørene tonet ned arrangementene fra hovedscenen. Med unntak av utdelingen av de kommunale prisene foregikk alt blant utstillerne. Det viste seg å være et lurt trekk

Den italienske kokken Gino Minacapilli var på plass i festivalkjøkkenet der han lot folk på smake på tørrfisk og klippfisk laget slik italienerne gjør og ut fra køen så falt maten i smak.

Trollkrem og vafler

I kafeen var det også full trøkk og det var ikke få liter med trollkrem som gikk unna i løpet av dagen.

Ellen Goldmann, Arnhild Rasmussen og Aud Hansen var blant dem som hadde latt seg friste av trollkrem.

– Vi har spist vaffelkaker og trollkrem og det smakte veldig godt, sier de tre damene.

De forteller at det var godt å sette seg etter en lang vandring inne i selve utstillingssalen.

–Det var så utrolig mye flott som ble presentert og det var så mye godt. Vi er virkelig imponerte over hvor mye god mat som blir produsert i Lofoten, sier de tre.

–Må være den beste

Arnhild og Aud har vært på de fleste Matfestivalene i Lofoten og de er klare i sin dom.

–Dette må være den beste, er dommen fra de to damene.

Arrangør Roger Larsen var også fornøyd.

–I år hadde vi gjort noen endringer inne i utstillingssalen g det ser ut til å ha slått heldig ut. Tilbakemeldingene fra utstillerne er at de har solgt godt og stemningen virker å være veldig bra, sier Larsen som er fornøyd me oppmøtet.

–Vi fikk regn og gråvær og det er perfekt messevær. I ettiden hadde vi passert godt over tusen besøkende og da er vi i god rute, sier Larsen til Lofotposten i tretiden lørdag ettermiddag.

Kommentarer til denne saken