Over 40 utstillere var på plass da Matfestivalen i Lofoten åpnet dørene inn til Lofothallen lørdag formiddag.

Folk strømmet til og kunne meske seg med diverse smaksprøver fra ølprodusenter, kjøtt i alle varianter, lefser, te, kaker, kylling, pølser og mye, mye mer.

Monica Johansen driver Solheim Gård i Ramsvika på Vestvågøy. Monica driver med egg og kylling og har det eneste kyllingslakteriet i Nord-Norge.

– Vi driver økologisk og får mye skryt av produktene våre. Vi leverer over hele Nord-Norge og spesielt leverer vi mye kylling til Vågan, sier Monica som hadde tre døtre og et barnebarn med seg på standen.

-Vi bruker å selge veldig bra på Matfestivalen. Siden vi bare har frossen varer så venter folk å handle til de er på tur hjem. sier Monica.

Matamabassadører

På matfestivalen deles æresprisen Årets Matambassadør Lofoten ut, og i år gikk den til Lofoten Gårdsysteri på Saupstad. De siste ukene har de fått flere nasjonale priser og utmerkelser, men Mariell og Hugo Vink la ikke skjul på at denne prisen raget høyt.

-Det å få en pris på hjemmebane er bare utrolig stort. Vi er bare så stolte, sier de to svært overraska osteproduserende prisvinnerne som startet Lofoten Gårdsysteri i 2000.

-Vi er så heldige å få bo i en region med så mye gode råvarer og dyktige produsenter. Det er helt utrolig å tenke på at vi er Lofotens Matambassadører for 2015, sier Mariell og Hugo som skryter av sønnene Gerbrand og Tomas.

-De står virkelig på og har sin del av æren, slår de fast.

Mariell og Hugo Vink forteller om stor etterspørsel.

-Vi klarer knapt å dekke etterspørselen og det er fantastisk at kjente restauranter vil ha vår ost. Nå skal vi utvide produksjonslokalene for å møte etterspørselen, sier de to matambassadørene som nesten ikke kan tro det er sant.

-Det er helt uvirkelig, men nå skal vi stå enda hardere for å produsere god ost fra Lofoten, sier de to mens gratulantene står i kø foran standen deres.

Det var svært mye folk på lørdag under Matfestivalen og noen var der for første gang.

-Vi er fra Møre, men har hytte på Ballstad. Når vi hørte om Matfestivalen måtte vi jo innom og det angrer vi ikke på, sier Bjørn Myklebust og Oddbjørn Ramstad.

SE BILDENE: MATFESTIVALEN I BILDER

Imponert

De er imponert over mangfoldet.

-Det er rett og slett imponerende å se alt som Lofoten har å tilby. Den fantastiske fisken og så er vi også imponert over hvor mange som er nytenkende, sier de to.

Bjørn fant virkelig noe han likte.

'-Jeg liker å smake på nye ting. Lofoten har jo kjempegod fiskemat, men den tapa-løsningen de presenterte i dager helt genial. Jeg har kjøpt med meg noen pakker som jeg skal overraske kona med, smiler den blide og fornøyde møringen.

Norgesmester

Blid og fornøyd var også Helle Øder Valebrokk som kommer fra Oslo. Under Matstreif i Oslo ble hun kåret til årets beste amatørkokk og premien var en tur til Matfestivalen i Lofoten.

-Det var en suveren premie. Jeg har ikke fått sett så mye av Lofoten, men fikk med meg en super konsert med Dum Dum boys i går, sier Helle som laget vinnerretten under matfestivalen.

-Det er lettsalta torsk, med kål, sopp, skinke og poteter. Jeg bruker mye torsk som jeg synes er en suveren råvare og spesielt når den e så bar som den vi får her, skryter Helle.

Hun var og raus med godordene om Matfestivalen.

-Det at det koster noen kroner å komme inn er genialt. Da kommer nemlig de som er genuint interessert i mat og matkultur. Konseptet er meget bra og jeg koser, meg slår hun fast.

Ros fra Italia

I år har Matfestivalen i Lofoten et samarbeid med vinfestivalen i Agliano i Italia og flere vinbønder og kokker var på plass i Lofoten.

En av dem var Danielli Nori som var imponert over alt Lofoten har å by på.

-Det er flott å se at lokale råvarer heises fram på denne måten. Lofoten har all grunn til å være stolt over alt regionen har å tilby. På Matfestivalen er det kjempegod stemning og alle har en lidenskap for det de driver med. Sånn sett er det ganske lik stemningen under vår festival, s eir Nori som skryter av norsk torsk.

-Norsk torsk er i verdensklasse. I vår regionen er 90 prosent av torsken som brukes fra Norge. Norsk torsk og vår barberavin er en uslåelig kombinasjon, slår en fornøyd Danielle Nori fast. At folk koste seg var det ingen tvil om. Ungene fikk sitt i ASVO-Bua og i fjøset der de kunne møte kalver, høner, geiter og en lama. Leder i Matfestivalen i Lofoten, Roger Larsen, var og fornøyd.

-Jeg har ikke oversikten over antall billetter, men det er masse folk, kanskje mer enn i fjor. Folk og utstillere koser seg og da er vi fornøyd, sier Larsen.