Matfestivalen i Lofoten er utvidet. Den går nå over to helger, der det også skjer mye midt i uka. Førstkommende helg er det åpent hus flere steder, potetfestivalen Småplukk og lutefiskaften i Kræmervika.

Potetfestivalen Småplukk er et tiltak for barnefamilier. Det blir derfor enkle konkurranser og aktiviteter for barna, i tillegg til selvplukk.

– Vi håper de legger søndagsturen utover hit. Kom gjerne på sykkel- eller gåtur. Så unngår vi parkeringsproblemer på Bolle, oppfordrer Statle.

– Vi lager også bål i gapahuken i fjæra nedenfor potetlandet, opplyser Holand.

Interesse for lokalmat

– De som vil kan plukke potet og kjøpe til redusert pris, forklarer Statle.

– Jeg håper dette arrangementet vil inspirere folk til å bli interessert i landbruk, eller til og med sette potet selv, sier Holand.

Hvordan er interessen for lokalmat i Lofoten?

– Folk er veldig flinke til å handle lokalt. De etterlyser også lokal potet hvis de ikke finner den i butikkene, svarer Holand.

– I tillegg er det gull verdt å ha de kjøpmennene vi har her i området. De er interessert i lokalmat, satser på det og tar det inn i butikkene, legger hun til.

Åpent ysteri og miljøhus

Lørdag er det offisiell åpning av Lofoten gårdsysteri på Saupstad i Vestvågøy. Om kvelden er det lutefiskaften i Kræmervika havn. Foruten potetfestival på Bolle søndag er kretsløpshuset til Tove og Espen Seierstad åpent i Petvika på Vestvågøy.

Under åpne gård hos Lofoten Gårdsysteri er temaet «Fra melk til ost». Det blir omvisning i de nye lokalene på Saupstad, og ungene inviteres til å delta på tur med innlagte spørsmål langs løypa.

– Vi skal markere at vi har nye lokaler til kafe og ysteri, forteller Marielle de Roos som driver gården sammen med Hugo Vink.

Matmarked

Det velkjente matmarkedet åpner neste helg i Lofothallen på Leknes.

I uka som kommer er det «Spis for en hundrings» flere steder i Lofoten. Det er ystekurs hos Lofoten Gårdsysteri og fermenteringskurs hos Lofoten Food Studio på Ballstad. Matkurs for eldre, Winemakers dinner hos Scandic Svolvær Hotel, mens du på Ballstad kan være med og spise «Mat fra dør til dør».

I Svolvær er også Thon Hotel Lofoten med på arrangementet. Der er det lunsj for en hundrings, Bryggerimesterens middag og Hummeraften på Paleo Arctic.