Matfestivalen i Lofoten har som mål å ha fokus på lokal mat og matkultur, og i år er det 11. gang matfestivalen arrangeres. Matfestivalen starter 6. oktober i Kræmmervika med åpning av lutefisksesongen. Deretter går det slag i slag med rundt 50 ulike aktiviteter fra til 13. og 14. oktober. Da blir det stort matmarked i Lofothallen på Leknes.

Medarrangører

Det er Lofothallen AS som i alle år har stått som arrangør, men i år har de fått inn LofotenMat og Scandic-hotellene i Lofoten som medarrangør.

– Vi mener selv vi er veldig gode på å arrangere matmarkedet, men er en liten organisasjon så vi er veldig glade for at LofotenMat står for de ulike arrangementene i dagene før matmarkedet, sier Roger Larsen.

LofotenMat står bak mange ulike arrangementer og kurs.
– Vi vil holde ystekurs, fermenteringskurs, åpen økologisk kurs og matkurs for eldre. Spis for en hundrings vil Også bli videreført. I fjor arrangerte spisestedene en vandring fra sted til sted på Ballstad, go det ble en stor suksess. Det blir også gjennomført i år, sier Bjørn Elin Kærn i LofotenMat.

Scandic-hotellene på Leknes og i Svolvær skal arrangere Winemakers dinner.

– Den kjente mesterkoken Gunnar Hvarnes vil sette sammen en meny med basis i lokale råvarer. Han har allerede gitt beskjed om at han skal bruke ost fra Lofoten Gårdsysteri. Vinkelner Ken Engebregtsen vil sette sammen vinmenyen, og vinprodusent Lars Jørgen Mørland vil også delta, sier Kristian Talmo som er hotellsjef ved Scandic Leknes Hotell. De var har arrangert lignende middager to år før.

I år blir også Scandic Svolvær Hotell med på laget.

– Vi synes det er hyggelig å bli inkludert, og synes det er flott å samarbeide om få fokusert på lokal mat, sier hotellsjef Gunhild Laundal.

Hele Lofoten

Roger Larsen er glad for at matfestivalen nå favnet hele Lofoten.

– Etter 11 år kan vi nå si at vi endelig favnet hele Lofoten, eller i hvert fall de fire fastlandskommunene, og det synes vi er gledelig, mener Larsen.

Tidligere har Lofothallen AS arrangert konserter i forbindelse med Matfestivalen, men ikke i år.

– Det blir konserter, men ikke i vår regi. Fredag spiller Christel Alsos på Meieriet, og lørdag står Christian Valen på scenen i Lekneshallen. Jeg kan røpe at til neste år blir vi å arrangere en konsert i forbindelse med matfestivalen, røper Larsen.

Han forteller at på matmarkedet i Lofothallen 13. og 14. oktober er det fortsatt noen ledige plasser.

– Vi ønsker hos noen flere utstillere og hadde blitt veldig glade om noen sjømatprodusenter hadde meldt seg på. Ellers er mange av de faste utstillerne på plass, men også noen nye. Nytt i år blir at vi blir å innrede et eget rom i hallen der det blir vinsmaking, forteller Roger Larsen.

Tradisjonen tro vil Vestvågøy kommune dele ut næringspris, miljøpris og kulturpris lørdag. Årets Matambassadør i Lofoten vil også bli kåret på lørdag.

Bildeserie

Bildeglimt fra Matfestivalen

2017