På gården Holand på Vestvågøy får du nå kjøpt potet direkte av bonden, både i tradisjonell kurant størrelse og tidligere ukurant størrelse.

Potet som tidligere gikk til dyrefor, pakkes nå i papirsekker, og markedsføres som "tapas-mandel". Dette handler om respekt for mat, det handler om kreativitet og det handler om økonomi-forståelse. Både hos selger og kjøper.

Vi ser det samme med salgskanaler som appen "Too good to go", som mange benytter seg av i hele Lofoten.

Kringla i Svolvær og Scandic på Leknes er to av flere gode eksponenter i Lofoten for denne måten å unngå matsvinn på. Hotellsjef Kristian Talmo fortalte nylig i Lofotposten at overskuddsmat fra frokosten var særlig populært da den videregående skolen hadde midlertidig tilhold i nabolaget.

Det bekrefter vår antagelse om at unge folk ikke synes det er greit å kaste mat, samt at de har god økonomiforståelse. Hotellfrokost til lunsj, til en billig penge, er jo en god deal.

Mat på tilbud og mat på tur ut av dato har i løpet av noen får år gått fra "not" til "hot". Det er ikke lenger det minste flaut å sjekke 40 prosent-disken i matbutikken, og det er helt innafor å prøve ut butikkenes egne merkevarer som ofte er minst like gode og vesentlig billigere.

Vi ser også at unge folk forteller villig vekk på blogger og nettaviser om sine sparetriks, og at de er helt åpne på å gjøre prioriteringer som gir de mulighet til alt fra boligkjøp til ferier.

Lofoten har for øvrig tradisjoner for å ta vare på råstoff, og når man ser på utnyttelsen av fisk, så har det alltid vært respekt for biproduktene. Den har i tillegg økt ytterligere, og i dag er begrepet "slog" mer eller mindre borte. Nå blir alt brukt, og alt på fisken har fått status som råstoff.

Målet må være at vi fremover sender stadig mindre avgårde i matavfallsdunkene, og gjerne at begrepet matavfall byttes ut med et annet. Ordene mat og avfall hører jo egentlig ikke sammen, og i store deler av verden tenker de ikke tanken på å kaste mat.