Gå til sidens hovedinnhold

Mattilsynet får daglig tips om dyremishandling: – Alle har plikt til å melde fra

Artikkelen er over 1 år gammel

Mattilsynet mottar hver dag bekymringsmeldinger som gjelder mishandling av dyr.

- Alle har plikt til å melde fra om man er kjent med eller mistenker at dyr lider, forteller seksjonssjef for seksjon for dyr og slakteritilsyn, Kjersti Sandnes ved Mattilsynet for midtre Hålogaland på Leknes.

Lofotposten meldte lørdag om at katten Pompel hadde blitt skutt i Kabelvåg, politiet mener at det er sannsynlig at han ble skutt med et finkalibret våpen. Katten døde av skuddskaden.

Les også

Politiet har mottatt melding om at katt skal ha blitt skutt i Kabelvåg sentrum

Den nye dyrevelferdsloven trådte i kraft i 2010, med den kom varslingsplikten.

– Varslingsplikten har man i henhold til dyrevelferdsloven. Mattilsynet vurderer alle meldinger som kommer inn. Vi følger opp det vi mener er riktig, og man kan melde fra med fullt navn eller anonymt, sier hun.

Varslingene kan gjelde både kjæledyr og produksjonsdyr.

Varslingsknapp

Mattilsynet for midtre Hålogaland dekker Lofoten, Vesterålen, Sør-Troms og Ofoten. De mottar bekymringsmeldinger både via telefon, brev og via sin egen varslingsknapp på nettsidene til Mattilsynet.

– Å melde inn via varslingsknappen er foretrukket metode, da kommer det til rett plass med en gang, og det gjør saksgangen enklere.

Mattilsynet er helt avhengig av å få disse varslene.

– Vi får bekymringsmeldinger hver dag, av forskjellig alvorlighetsgrad. Vi får flest som gjelder katt- og hundehold, og færre på produksjonsdyrehold. Vi er helt avhengig av å få disse meldingene. Det er viktig å melde fra om har mistanke om noe eller vet. Vi har ikke ressurser til å følge opp alt, og må prioritere hardt hva vi følger opp og følger opp med tilsyn.

Les også:

Dyrebeskyttelsen reagerer: – Dette ikke er den første saken om dyr som blir mishandlet i Kabelvåg

Les også

Lederen i innbyggerforeningen etter katt døde: – Det er kun tragisk

Politiet ser alvorlig på saken etter en katt døde av mulig skuddskade - ønsker tips

Dyremishandling angår oss alle!

Politiet: Katten er mest sannsynlig skutt med finkalibret våpen

Forskjellig alvorlighetsgrad

Det er forskjellig alvorlighetsgrad på varslene Mattilsynet mottar.

– Noen har konkrete opplysninger om at syke dyr ikke får hjelp og stell, eller om dyr som ikke får mat og vann. Det er alvorlig. Vi får også meldinger om hunder som står ute og bjeffe, det følger vi ikke opp, så fremst det ikke er andre opplysninger i tillegg av alvorligere grad.

Hun oppfordrer de som velger å sende inn bekymringsmelding om å være konkret.

– Hvis det er usikre opplysninger er det vanskeligere å prioritere de sakene, sier hun og understreker at alle saker blir vurdert.

– Etter at dyrevelferdsloven kom, har vi sett en økning i antall melding. Vi vet jo ikke hva som ikke blir meldt inn, det er nok forhold som burde vært det, men som aldri blir det, forteller Sandnes.

Kommentarer til denne saken