Lofotposten stenger for anonyme innlegg

Redaktørene i Lofotposten sier nei til anonyme innlegg i nettdebatten. Fra venstre Hugo Johansen, Bjørnar Larsen, sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland og Ingvil Valberg Tallaksen.

Redaktørene i Lofotposten sier nei til anonyme innlegg i nettdebatten. Fra venstre Hugo Johansen, Bjørnar Larsen, sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland og Ingvil Valberg Tallaksen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Kommentarfeltet på lofotposten.nos artikler ble åpnet i 2007. Løsningen er blitt endret og raffinert underveis, og hele veien har takhøyden vært stor.

Flertallet av de som kommenterer på Lofotpostens saker, gjør det under fullt navn. Likevel ser redaksjonen at de innleggene som må slettes, som oftest er skrevet at anonyme debattanter.

- Vi ønsker å være en god arena for meningsutvekslinger i Lofoten, både på papir og på nett. Da er det synd når debatter sporer av på grunn av usakligheter, sier sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland.

Nå har Lofotposten valgt å stramme grepet: Vi vil ikke lenger tillate anonyme kommentarer.

Bedre vilkår for saklig debatt

Det vanligste argumentet for å tillate anonyme kommentarer er at det gir rom for stemmer og refleksjoner som ikke ellers ville ha blitt hørt.

- Vi er fortsatt åpne for å snakke med kilder som ønsker å være anonyme. De er fortsatt hjertelig velkomne til å kontakte redaksjonen, men da ikke gjennom kommentarfeltet, sier sjefredaktør Marianne Steffensen Kielland.

Hun håper at ved å ekskludere de anonyme, vil flere andre lesere ønske å delta i debatten.

Støtte fra journalistene

Redaksjonsklubben stiller seg bak beslutningen:

- Vi har også merket oss at flere som kommenterer under fullt navn i Lp, mener det er en uting at noen under dekke av anonymitet tillater seg mer i form av usaklighet enn de kanskje hadde gjort om de måtte bruke fullt navn. Flere av oss har også snakket med folk som har ytret seg under fullt navn, men som opplevde anonyme innlegg så usaklig og ubehagelig at de ikke lenger deltar i nettdebatten, sier klubbleder Magnar Johansen.

Alle må registrere telefonnummer

Kommentarene er ikke forhåndsgodkjente, leserne publiserer dem direkte. Leserne til Lofotposten er flinke til å rapportere om kommentarer som de mener er over streken ved å trykke på knappen med et utropstegn som ikon. Da varsles redaksjonen om kommentaren.

Teknologien gjør mulig for vakthavende i redaksjonen å få rapportene på tekstmelding og eventuelt slette kommentarer rett fra mobiltelefonen.

- Alle som vil kommentere hos oss, må legge igjen et telefonnummer som redaksjonen kan kontakte dem på. De som oppretter profil med uregistrert telefonnummer, må regne med at vi sletter kommentarene. Man kan logge seg inn ved å opprette en Origo-profil eller bruke Facebook, Twitter eller Google, sier digitalredaktør Ingvil Valberg Tallaksen.

Kommentarfeltene er ikke bare et sted å lufte tanker og meninger, de er et verdifullt møtested for journalister og lesere.

- Det hender ofte at vi får relevante tilleggsopplysninger eller korrigeringer til sakene fra leserne. Det setter vi stor pris på, sier Tallaksen.

Manuell lukejobb

-  Å luke ut de anonyme brukerne blir i første omgang en manuell jobb, og vi setter stor pris på at leserne hjelper oss med å plukke ut profiler som bør verifiseres. Klikk på hjulet ved siden av kommentaren og velg "rapportér", så sjekker vi fortløpende, ber Tallaksen og legger til:

- Så håper vi også at alle viser forståelse om de blir oppringt av Lofotposten for en rask sjekk. Vi gjør dette for å sikre et best mulig klima i kommentarfeltene.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags