Gå til sidens hovedinnhold

Truls (82) gir gratis leksehjelp: – Jeg har vært oppe i 20 timer i uka, men diktanalyse styrer jeg unna

Artikkelen er over 2 år gammel

I fjor startet Meieriet bibliotek på Leknes opp med leksehjelp der Truls Lien lovte å stille opp hver mandag fra 14.00 til 16.00. Truls gir fortsatt leksehjelp, og nå har han vært oppe i 20 timer på en uke.

Det er stille og rolig i Meieriet bibliotek mandag ettermiddag. Ved vinduet sitter Truls Lien (82) og leser en bok.

– Foreløpig er det litt stille, men jeg tror nok det kommer noen som vil ha hjelp i dag og, smiler Truls Lien som har vært lærer og rektor ved videregående på Leknes. Han gikk av med pensjon da han var 70.

Og den hjelpen han henviser til er leksehjelp.

Holder seg unna diktanalyse

I fjor startet biblioteket opp med leksehjelp og Truls sa seg villing til å bidra to timer hver mandag.

– Det er innvandrerne som har størst behov for leksehjelp, og for tiden har jeg 6–7 stykker som jeg hjelper fast. Men alle som kommer innom får hjelp. Det er ganske stort sprik i kunnskapene, men det går greit. Alle er kjempemotiverte for å lære, forteller Truls.

Truls forteller at det først og fremst med matematikken han kan hjelpe til.

– Jeg prøver å holde meg unna norsk og samfunnsfag. Diktanalyse holder jeg meg langt unna, sier han med et stort smil.

Det som begynte med to timer i uka har ballet betraktelig på seg.

– Ja, nå er jeg her fire-fem dager i uka. Det har blitt ganske heftig, og jeg har hatt uker der jeg har gitt 20 timer med leksehjelp. Det som er fordelen med å gi leksehjelp er at det ikke er noen forberedelser eller etterarbeid. Nå jeg er ferdig her skal jeg rette hjem for å se Magnus Carlsen spille VM i sjakk, sier pensjonisten.

Meningsfylt

-Hvorfor bruker du så mye tid på dette?

– Jeg får en fin trimtur hjemmefra og hit. Jeg får gjøre noe meningsfylt. Jeg treffer mange flotte folk, og jeg får trimmet hjernen. Det er bare pluss og jeg synes det rett og slett er kjempeartig, slår han fast.

Truls oppfordrer andre til å prøve å være leksehjelp.

– Å være leksehjelp kan absolutt anbefales, og hver enkelt kan selv bestemme hvor mye tid en vil bruke. Jeg anbefaler folk som har tid og kunnskap til å prøve. Passer det ikke så er det bare å slutte, sier Truls mens han venter på en som har avtalt leksehjelp.

– Han er litt sen i dag, men det går greit. Det er lesestoff nok her, sier den humørfylte pensjonisten.

Unni Kasteng-Jakobsen ved Meieriet bibliotek er imponert over den arbeidsinnsatsen Truls legger ned.

– Truls er ett og alt når det gjelder leksehjelp. Han betyr alt, og de som får hjelp er veldig fornøyde. Vi skulle ønske at det var flere som kun en bruke noen timer på leksehjelp. Det kan være fra det helt enkle, som å snakke norsk med innvandrerne, til det mer avanserte. Dette er ikke bindende, og er det noe som har lyst er det bare å ta kontakt med oss, sier Kasteng-Jakobsen.

Når vi forlater Meieriet er det fortsatt ikke kommet noen som vil ha leksehjelp. Truls slapper av med boka, og det er fortsatt en time til Magnus Carlsen tar det første trekket i sjakk-VM.


Kommentarer til denne saken