Arrangement ansvarlig på biblioteket Kristin Granhus og konsulent Unni Kasteng-Jakobsen, sier at et tabu er det som er ubehagelig og noe vi ofte skyver unna.

– Det tryggeste for oss ville være å ikke arrangere tabu-uke. Vi vet ikke om det er noen bibliotek på vår størrelse som har arrangert noe lignende, men vi har lyst til å være modige og vekke folk til live. Det er mange arrangement i kommunen, men dette er noe annerledes. Vi synes det er spennende, så vi håper folk støtter opp, sier de.

– Det er skummelt for oss også, men vi må tørre.

Les også: Surferock, viser og klassisk på syv scener: - Vi lager "lydløype" gjennom Svolvær!

Tabudebatt

Biblioteket får besøk av billedkunstner og sogneprest Nils Riedl, tidligere Alle Menn-redaktør Mona Halvorsen og sosiolog og Turbonegergitarist Knut Schreiner, som skal debattere om dagsaktuelle tabuer. Meieriet hadde egentlig invitert Hege Storhaug til arrangementet, men hun trakk seg.

– Det er beklagelig, men dessverre kan sånt skje. Vi holder naturligvis fortsatt dørene åpne for en diskusjon om hennes prosjekt. Vi er så heldige av vi har fått med Nils Riedl i debatten i stedet. Riedl er homofil og mangeårig forkjemper for homofiles rettigheter, og sogneprest i Svolvær.

Fram mot arrangementet har Meieriet prøvd å dra i gang en debatt blant innbyggerne i kommunen, om hva de synes det hadde vært interessant å prate om.

– Vi er åpen for innspill fortsatt. Ellers vil vi sette sammen tabutema, vi skal være innom mange ting, både store og små. Gjerne noe med lokal forankring også, sier de.

Les også: Elevene viste frem kunsten sin: - Vi er stolte av oss selv og hverandre!

Tabu barnebøker og slampoesi

På programmet resten av uka er det flere kvelder med tabu. Det blir strikk og lytt, hvor «Mine 5 år som far» av Bjarte Breiteig blir lest høyt. De arrangerer også en debatt om Meieriet, ungdomsproblemet, og at de ansatte ønsker mer ressurser.

– Det er ingen grunn til å puste ut, nå som Meieriet er bygget. Meieriet er fult av ungdommer og folk. Nå må administrasjonen og politikerne se at det ikke bare er å gjøre som før. Vi har skapt en ny arena, hvor man kan treffe ungdommen og ha utekontor. Det er ikke bare på biblioteket, men også Meieriet som kultursenter. Da må vi ha ressurser inn, og vi må bli enda mer enn vi er i dag, forteller de.

Det blir også en workshop for ungdommen med Marius Abrahamsen fra Norske Talenter om slampoesi, og en kveld med tabu barnebøker. Etter debatten på fredag er det konsert med Datarock.

– Det er bare kult. Har du noe tabu igjen i kroppen etter denne uka, kan du komme å riste den av deg til musikken. Det er en ståkonsert, og de er det ikke mange av her, sier de.

Les også: Imponert av tang- og tare-gründerne: - Det er inspirerende