Gå til sidens hovedinnhold

Mens det er rift om eldre leiligheter, står nybygde usolgte

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

For førstegangskjøpere som er alene er det ikke enkelt å komme inn på boligmarkedet, selv om renta er historisk lav. Tidligere i vinter gjorde Norges miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) en undersøkelse på oppdrag fra NBBL som beskrev utviklingen i førstegangskjøperes kjøpekraft siden 2003 i hovedstaden. Oslo-boliger som førstegangskjøpere har råd til i Oslo har gått ned fra 36 prosent i perioden 2003-2007, til 5,9 prosent i perioden 2015 til 2019.

Også i Lofoten er det krevende for de i etableringsfasen å komme inn på markedet, i hvert fall hvis man har et ønske om å bo i gangavstand til jobb. Svolvær er et eksempel på at det bygges mye nytt. Men i all hovedsak i en prisklasse rettet mot godt voksene som selger eneboliger for å flytte i leilighet, ikke noe som førstegangskjøpere har råd til. Tidligere denne måneden kunne du lese om usolgte leiligheter til salgs i Svolvær med samlet verdi på 180 millioner kroner.

Samtidig er det rift om eldre leiligheter i veletablerte borettslag i Svolvær. Mange av disse har gått langt over takst i det siste, fordi interessen er stor for leilighetene med to soverom og takst mellom 2 og 2,5 millioner. En av de som nylig har fått tilslag på en leilighet med to soverom i det populære segmentet er Line Knudsen Belsvik i Svolvær. – Jeg er alene, og har en liten datter 50 prosent, da kan man ikke bo seg i hjel. Jeg er fornøyd med summen jeg måtte gi for min leilighet, spesielt når jeg ser prisen på andre objekter som ligger ute. De nye leilighetsbyggene har ganske dyre leiligheter, uttalte hun nylig til Lofotposten.

Eiendomsmegler Jonas Emilsen hos DNB Eiendom i Svolvær bekrefter at leilighetene i de etablerte borettslagene er relativt lettsolgte, da man treffer et prissegment mange har mulighet til å kjøpe i. Enten man er alene eller et ungt par.

Etterspørselen viser et behov. Mange har de siste årene erfart at det ikke er lett å finne et sted å bo for unge tilflyttere og hjemflyttere i Svolvær. Men om ikke annet er kanskje leiemarkedet akkurat nå lettere enn på lenge i Lofoten, da vi må anta at koronaepidemien nok har bremset opp AirBnB-markedet en hel del. At ikke nåløyet med å finne bolig blir for trangt er viktig for at Svolvær også i fortsettelsen skal være et attraktivt sted å flytte til.

Selv om det stor en del ledig i flere av nybyggene, er det ikke tvil om at det fortsatt vil være behov for mer utbygging i Svolvær også fremover. Men eiendomsutviklerne bør kanskje se på om det kan være økonomi i prosjekter rettet mer mot det overnevnte segmentet.

Det snakkes mye om å skape bolyst, men det er minst like viktig å legge til rette for "bo-mulighet". Kanskje i form av enkle og greie leiligheter for single eller par, ikke nødvendigvis på de mest attraktive tomtene. Hvis unge folk kan komme seg inn på boligmarkedet, kan det i seg selv gi vekst og gjøre det mer attraktivt å bli enn å flytte.

Kommentarer til denne saken