– Litt trafikk er det, men tallene for fjoråret får vi nok ikke igjen, det tror jeg ikke. Til tross for pandemi og korona i fjor så hadde vi et rekordår.

Det sier daglig leder i Lofoten Explorer, Gunnar Skjeseth. Selskapet tilbyr RIB-turer i Trollfjorden, samt havørnsafari.

De har fire båter tilgjengelige, men oppdragsmengden nå i sommer sørger for at det bare er to av båtene som brukes daglig. Skjeseth er ikke videre overrasket over forskjellen fra sommeren 2021 kontra sommeren 2022.

– Det var egentlig litt forventet. Det måtte komme. Det er mindre turister nå, rett og slett. Vi ser at det er sånn langs hele kaipromenaden her, og vi har snakket med folk på Helgelandskysten Der var det nesten ingenting. For oss er det ikke langt unna en halvering fra fjoråret. Vi satser på 2019-tall, da skal vi være fornøyde. Vi har hatt gode måneder i mai og juni, og oppnår vi 2019-tall i juli så er vi innafor, sier han.

Han er dog ikke bekymret for utviklingen, og takker gladelig ja til mindre hektiske dager og uker.

– Vi har jobbet enormt mye, og det dermed nærmest blitt en overkapasitet på ansatte dette året. Nå får vi mer fri enn det som har vært tilfelle de siste sesongene. Det takker vi ikke nei til, sier Skjeseth.

– Cocktail av mange ting

Like ved Lofoten Explorer holder XXLofoten til. De tilbyr RIB-turer, fiske-, kajakkturer og private turer. Også for dem har oppdragsmengden blitt betydelig mindre.

– Det har ikke vært det helt store så langt. Vi har vesentlig lavere booking i år sammenlignet med i fjor. Nå har det jo vært to jubelsommere i Lofoten, med et publikum som ønsket seg ut på tur og oppleve ting. I år ser det ut til at nordmenn i større grad tar turen til utlandet, sier daglig leder Trygve Steen.

Han tror nedgangen i år skyldes en miks av flere forskjellige faktorer.

– Jeg tror det er en cocktail av mange ting. Bussmarkedet ruller greit, og der er det en mer typisk turistgruppe som slår godt an på museer. I tillegg så er det norske markedet, som vi ble godt kjent med de to foregående somrene, borte. De er gjerne i Kroatia og Italia i år, og der ser det ut til at de blir. Utlandet har kanskje blitt mer populært enn hva vi hadde trodd på forhånd.

– Den store ferien i Europa har heller ikke begynt riktig enda. Det er stadig akselererende flypriser som skaper konsekvenser. Det koster jo blod og fire nyrer å reise innenriks. Det er en faktor. I tillegg har bensinprisene skutt til værs, hvor flere dermed velger å la bilen stå i ferien. Så kan det være at den generelle usikkerheten knyttet til økonomi gjør at flere setter bremsene på, sier Steen.

Steen mener også det er vanskelig å sammenligne med de gode sesongene i 2020 og 2021.

– Det er veldig vanskelig å basere seg på historiske tall. Enormt mye har endret seg på en kort periode. Mai og juni har også for oss vært gode måneder, så får vi se an juli. Jeg vil ikke si at jeg er pessimist, men jeg er heller ikke optimist. Vi får være litt avventende, sier Steen.

Annen gruppe turister

Eventselskapet Aqua Lofoten Coast Adventure AS på Reine – som drives av Therese Amalie Holtan Larsen og Lars-Åge Larsen – kan rapportere om det samme som sine kolleger i Vågan.

– Jeg vil si at bookinger er halvert fra fjoråret ja, om ikke mer enn halvert. Det er en helt annen type turistgruppe som kommer på reise nå. Det overrasker meg dog ikke at det er en endring fra i fjor til i år. I to år har vi hatt storfamilien Norge på besøk. De har en helt annen holdning til pengebruk enn hva tilfellet er nå. De som er her nå har litt andre preferanser til hva de ønsker å gjøre, enn hva som har vært tilfellet de to siste årene, sier Therese Amalie Holtan Larsen.

Larsen er heller ikke bekymret selv om besøksmengden har gått ned.

– Vi har sjeldent forhåndsbestillinger, og det er dermed vanskelig å si hvordan den neste måneden blir. Det er likevel ikke noe som bekymrer. Det at det er litt mindre å gjøre, gjør at vi får tid til å gjøre andre ting. De siste ti årene har det bare økt og økt, før det skøyt i været i korona-somrene. Selv om vi ser en setback når det gjelder aktiviteter, så driver vi økonomisk forsvarlig. Det er jeg ikke redd for, sier Larsen.