Gå til sidens hovedinnhold

Messesjefen får god hjelp av sønnene Fredrik og Håkon til å lage rekordstor LofotFishing: - Her treffer utstillerne de rette kjøperne

Artikkelen er over 2 år gammel

2019-utgaven av LofotFishing blir rekordstort. Messesjef Arne Walter Mørch får god hjelp av sønnene Fredrik og Håkon for å rigge et arrangement som viser godt driv i fiskerinæringa.

Fredag åpner den 11. utgaven av den omfattende fiskerimessa i Kabelvåg. Messa arrangeres annethvert år og i år er interessen større enn noen gang.

Totalt stiller 155 ulike aktører opp innenfor fiskerinæringa og leverandørindustrien under LofotFishing. Både Kong Øystens hall og den nye håndballhallen er smekkfulle.

– Vi har utvidet med 120 kvadratmeter, og flytter kafeen i midten av Kong Øysteins hall én etasje opp. sier messesjef Arne Walter Mørch i arrangøren Lofotstand AS.

Han har hatt lang venteliste på aktører som vil stille ut på totalt 5000 kvadratmeter. Nå er imidlertid alt klart til tre hektiske messedager.

I tillegg til selve messa i Kabelvåg blir det også konferanser i Svolvær og ulike arrangementer rundt LofotFishing 2019. Det blir også to båter som skal ha utstilling i havna i Kabelvåg under LofotFishing.

Får god hjelp

I dagene før messa åpner har det vært hektisk aktivitet for å få alt på plass. Arne Walter har god hjelp av sønnene Fredrik og Håkon som begge tar fri fra jobb, og stiller opp i 14 dager for å rigge messa.

– Nå disse to ukene går det for fullt, sier Fredrik og Håkon som synes det er naturlig å stille opp.

Fredrik Mørch er osteopat i Svolvær og Håkon Mørch er maskinfører i Narvik. I tillegg stiller også Kenneth Pedersen fra Bodø opp.

Alle tre har bidratt hvert år med å rigge messa. Det er en helt naturlig oppgave, og også en kjærkommen avveksling.

– Vi har gjort dette i alle år. Det er godt å gjøre noe annet, og komme seg ut av kontoret, sier Fredrik Mørch.

For det er mye arbeid med å rigge til LofotFishing. Golv skal legges i hallen, stander og boder rigges og en hel masse skal organiseres før gjester og utstillere slipper inn.

Det er foruten ombyggingen av kaféområdet også investert i bedre golvplater for 200.000 kroner. Kapasiteten i messeområdet innendørs er nå helt sprengt.

– Vi har brukt hver eneste ledige kvadratmeter! Før var vi fornøyd hvis vi greide å fylle Kong Øysteins hall. Så ble den full, og så fikk vi en ny håndballhall som nå også er helt full.

Det er vurdert å utvide messa med en plasthall utendørs i framtida. Men aller helst håper Mørch og Lofotstand på en ny og større hall i Vågan.

– Håpet er at det kan komme på plass en ny stor fotball- og konferansehall i Osan eller Vorsetøya, mener Arne Walter Mørch.

– Stor betydning

LofotFishing har opparbeidet seg en status som den nest største fiskerimessa i Norge, etter Norfishing i Trondheim.

– Nå ser folk at dette er plassen å være, og de ser også at man må være tidligere ute for å få plass. Jeg tror det sprer seg at dette er en god messe, her selger utstillerne godt og de treffer de rette kjøperne her hos oss.

Mørch mener også interessen gjenspeiler gode tider i fiskerinæringa og i serviceindustrien. I Svolvær har blant annet Skarvik lansert planer om en større utbygging.

– Ja, det er klart det går bra. Det ser man hos verkstedindustrien. Det er klart at det vises at det går godt også når vi skal arrangere.

LofotFishing 2019 skal åpnes av Svein Ove Haugland, leder i Norges Råfisklag.

– Vi har også invitert stortingspolitikerne fra nordlandsbenken, sier messesjefen som også ønsker ungdommen velkommen på messa.

– Vi har sendt ut invitasjon til alle tiendeklassingene i hele Lofoten.

I 2017 besøkte mellom 4000 og 5000 mennesker LofotFishing.

Idrettslag stiller opp

Til å stable på beina LofotFishing stiller flere idrettslag og foreninger opp. I år er flere ulike lag i Vågan leid inn for å gjøre flere viktige oppgaver.

Svolvær alpinklubb legger golvet her i Kong Øysteins hall. Håndballgruppa til Kabelvåg IL skal legge golv i håndballhallen, mens Svolvær IL og Knausen setter opp vegger til standene.

Når selve messa er i gang står skolemusikken i Kabelvåg for driften av kafeen. Håndballgruppa til SIL tar seg av rydding i begge hallene kvelden før messa tar til og står også billettvakt.

All logistikken rundt parkering rundt messeområdet står oldboyslaget til Kabelvåg IL for.

– Det betyr mye for oss å ha disse lagene med, slår Arne Walter Mørch fast.

Kommentarer til denne saken