Til stor glede for både strandgjester og fjellvandrere har det vært en usedvanlig tørr sommer i Lofoten. I løpet av hele juli kom det bare 22 mm nedbør fordelt på seks dager på Leknes. På meteorologisk institutts andre nedbørstasjon i Lofoten, Røst, var det en nedbørsdag mindre enn på Leknes og 25 mm nedbør totalt i juli.

Naboregion tørrest i landet

– Målestasjonene i Lofoten har hatt under halvparten av den vanlige nedbørsmengden i juli. Det har vært en tørr sommer i Lofoten, som det har vært mange plasser i Nord-Norge. Det er derfor vi nå ser høy skogbrannfare flere steder, forteller statsmeteorolog Magnus Ovhed ved værvarslinga i Tromsø.

I Vågan har ikke Meteorologisk institutt målestasjon for nedbør og dermed ingen offisielle tall, men ettersom havtåka påvirker været noe annerledes på Innersia av Austvågøya kan nedbørsdagene ha vært færre i store deler av Lofotens østligste kommune. Om nedbørsmønsteret i Vågan var mer likt sommerværet i Vesterålen er en enda tørrere sommer tilfelle. Sortland var nemlig meteorologisk institutts tørreste værstasjon i landet med bare to nedbørsdager og syv mm nedbør i juli. Det tilsvarer en tiendedel av normal nedbørsmengde.

Unormalt tørt og varmt

Regnet har videre hovedsakelig uteblitt fra Lofoten i begynnelsen av august, og ser ut til å glimre med sitt fravær også de kommende dagene. Det resulterer i over 40 dager uten en betydelig nedbørsperiode.

– Det er definitivt ikke vanlig, slår Ovhed fast.

I tillegg til å ha vært en nedbørsfattig sommer, har det vært stabilt varmt vær. Gjennomsnittstemperaturen i Svolvær i juli var 13,9 grader, hele 1,6 grader varmere enn normalen. Gjennomsnittstemperaturen målt det varmeste tidspunktet hver dag måneden gjennom var 17,7 grader.

– Det er ganske varmt for Svolvær, påpeker Ovhed.

Lofotens varmeste

På Leknes er gjennomsnittstemperaturen 12,9 grader, en grad varmere enn normalt. Årets varmeste dag i Lofoten var 27. juli, hvor Svolvær og Leknes på det varmeste målte henholdsvis 24,1 og 24,6 grader på de offisielle målingene.

Sommerens varmeste temperatur er det imidlertid øya som på folkemunne, kanskje med rette, kaller seg Lofotens Hawaii. Målestasjonen i Skrova målte den suverent varmeste temperaturen av meteorologisk institutts varmestasjoner med 25,7 grader.