Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen om VM-været: - 10 til 12 meter høye bølger og liten storm

Artikkelen er over 2 år gammel

Skal du på havet under VM i skreifiske lørdag kan det være lurt å ta sjøsyketabletten allerede nå.

Fredag ettermiddag sendte meteorologisk institutt ut oransje farevarsel for svært høy vannstand i Nordland. Den høye vannstanden kommer kombinert med svært høye bølger opp mot 12 meter.

Et stort stormsenter er på vei inn mot Midt-Norge og Nordland natt til lørdag. Dette fører til kraftig vind fra sørvest og vest fra natt til lørdag til lørdag kveld. Lørdag er det fare for svært høy vannstand i Nordland, i kombinasjon med svært høye bølger, heter det i varselet.

- I Nordland er det estimert vannstand til 50-70 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene, med maksnivå lørdag ettermiddag mellom 13 og 15, skriver met.no.

Vakthavende meteorolog, Geir Bøyum, forteller at årsaken til det kraftige uværet er et veldig kraftig lavtrykk i kombinasjon med fullmåne.

- Det blir rett og slett elendig vær. Lørdag morgen vil det blåse stiv til sterk kuling fra sørvest. Senere tiltar vinden i styrke og det vil blåse liten storm. I Vestfjorden vil bølgene ligge mellom 10 og 12 meter, men enkelte bølger kan bli enda høyere. I det hele tatt vil det være mye sjø og dårlige forhold. Det lover slett ikke godt for dem som drister seg ut på havet lørdag, slår Bøyum fast.

Oransje farenivå betyr stor fare, og anbefalingen er å holde avstand til vannet i strandsonen. Man bør også sjekke fortøyningen til båter og sikre løse gjenstander i naust og i strandsonen. Været kan føre til oversvømmelser flere steder, samt fare for moderate ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen.

Hovedredningssentralen har også varslet om betydelig snøskredfare flere steder i regionen lørdag.

Kommentarer til denne saken