Nå får du papirpose når du handler mat: – Jeg velger fortsatt plast

SØPPELPOSER: Ingrid Johansen bruker plastposene til søppelet. Men vil kanskje handle noen papirposen innimellom.

SØPPELPOSER: Ingrid Johansen bruker plastposene til søppelet. Men vil kanskje handle noen papirposen innimellom. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kiwi foretar et grønt skifte. Plast på frukt og grønt kuttes, og fredag kom de første papirposene til Kiwi i Svolvær.

DEL

Når du handler hos Kiwi kan du nå velge papirposer, som et alternativ til plastposer. Ingrid Johansen vil likevel fortsette å velge plast.

– Vi bruker jo plastposene til søppelposer. Så lenge vi trenger det, så kommer vi til å velge plast. Men kanskje vi kan gjøre begge deler. At vi blander litt når vi handler, sier hun.

Et dyrere valg

Johansen er ikke alene om å bruke plastposer til søppeldunken hjemme.

– Plastposene vil ikke fases helt ut. De er jo mye i bruk. 80 % av plastposer brukes til avfallsposer i de tusen hjem, sier Geir Jonny Sørensen, butikksjef ved Kiwi Osan.

Hos Kiwi Svolvær er det få som har valgt papirvarianten fredag formiddag.

– Det er helt nytt, så vi får se om det tar av. Vi har dem liggende fremme, slik at folk kan se dem, sier assisterende butikksjef, Magnus Robertsen Knutzen.

Pappen koster mer å produsere og transportere, dette slår også ut på prisen i kassen.

– En papirpose koster 2,50 kroner. Til sammenligning betaler man 0,99 kroner for en plastpose, forteller Robertsen Knutzen.

Han vil uansett oppfordre kundene som å kjøpe gjenbruksposer.

– De er mer miljøvennlige. Dessuten får kundene en ny gratis, dersom de kommer innom med en grønn Kiwi-pose som er blitt ødelagt, forteller han.

PAPIR: Assisterende butikksjef ved Kiwi Svolvær, Magnus Robertsen Knutzen, holder opp en av de første papirposene.

PAPIR: Assisterende butikksjef ved Kiwi Svolvær, Magnus Robertsen Knutzen, holder opp en av de første papirposene. Foto:

Mindre plast i butikken

Frem til utgangen av 2020 skal 200 tonn plastikk kuttes fra frukt og grønt-disken hos Kiwi.

– Det skal vi gjøre ved at vi skal få inn mer gjenvinnbarplast. I tillegg byttes plasten på enkelte produkter ut med papp. For eksempel topakningene med avokado og de norske jordbærene. Disse skal få pappkurver, forteller Sørensen på Kiwi Osan.

– Det er fantastisk, mener Robertsen Knutzen.

Ved å kutte plasten på avokado regner Kiwi med å kutte 30 tonn plast i året. Plastkuttet på jordbærene vil føre til 20 tonn mindre plastsøppel i året. Kiwi slutter også med svart plast. Fordi denne plukkes ikke opp på gjenvinningsstasjonene. Plasten skal byttes ut i mai i år.

– Først må vi selge ut det vi har. Men så kommer pappkurvene og den nye plasten inn, sier Sørensen.

Noen produkter beholder likevel plasten på.

– Det er viktig med tanke på matsvinnet og holdbarheten på maten. Vi skal ikke øke svinnet, selv om vi kutter plasten, sier butikksjefen.

– Det kan være det blir mer svinn hos oss. Hvordan det utvikler seg, får vi jo se på. Jeg tror ikke vi som jobber her vil merke stor forskjell, sier Robertsen Knutzen.

Artikkeltags