Marint avfall skal visualiseres på Tangstad: – Gleder meg til å komme i gang

INITIATIV: Herman Hetland skal drive Tavaha Lodge på Tangstad.

INITIATIV: Herman Hetland skal drive Tavaha Lodge på Tangstad. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Marint avfall skal samles, sorteres, filtreres og stilles ut. Lørdag åpner Tavaha Lodge på Tangstad.

DEL

Ute på Tangstad på Vestvågøy står et gult hus. I første etasje blir det gjort klart til Tavaha Lodge. «Tavaha» er Nordic Ocean Watch (NOW) sitt slagord, og er en forkortelse for «ta vare på havet». I Tavaha Lodge vil det bli samlet inn søppel funnet i naturen. Tanken er at det skal bli sortert, og at miljø skal være tema på sosiale sammenkomster eller workshoper.

Ønsket seg et miljøprosjekt

Herman Hetland står bak søppel-lodgen, sammen med miljøorganisasjonen NOW. Han flyttet til Lofoten for omtrent halvannet år siden. Søppelprosjektet blir hans heltidsjobb.

– Jeg ville jobbe med et positivt miljøprosjekt. At det ble nettopp dette er egentlig tilfeldig. Jeg kom i kontakt med NOW, og det ble aktuelt med et samarbeid med Arctic Coworking lodge. Det er et hotell og arbeidsfellesskap som holder til i andreetasje. Da får jeg drive med det jeg vil, sier han og ramser opp Lofoten, surfing og miljø.

Vil å få folk til å forstå

Avfallet som blir samlet inn skal sorteres og registreres. Helt ned på det minste nivå. Q-tips for seg, sugerør for seg, og så videre.

– Det skal visualiseres. Både hvor mye av hver ting som finnes i naturen og hvor mye som finnes generelt. Jeg tror det blir lettere for folk å bry seg om et tema dersom de klarer å forstå det bedre. Det håper jeg en slik sortering og utstilling vil kunne gjøre, sier Hetland.

I det ene rommet vil det også bli en filtreringsstasjon, som de bygger selv. Her skal man kunne helle vann over netting, og sile ut det som er av plast og annet avfall.

– Slik kan man vise fram hva mikroplast er. Vi kan for eksempel ha workshoper med bedrifter eller skoleklasser.

Resirkuleringsmaskin

Hetland har også lyst på en resirkuleringsmaskin. Denne kan gjenvinne plasten de finner, slik at de kan lage nye ting.

– Vår gjenvinning vil ikke redde verden. Det kan derimot være en kul måte å få oppmerksomhet på. Vi kan lage praktiske ting som stoler, bord eller solbriller. Eller det kan være kunst, av eller med plast, sier han.

Slike maskiner finnes det få av, og de er dyre.

– Dette blir noe vi eventuelt må spare opp til og bygge selv. Vi har ikke den når vi åpner på lørdag.

MØTESTED: Rommet skal ryddes før lørdag. Her skal det bli et sosialt møtested.

MØTESTED: Rommet skal ryddes før lørdag. Her skal det bli et sosialt møtested. Foto:

Vil bevare bygget

Hetland ønsker å bevare mest mulig av det gamle bygget.

– Det skal være litt rått. Vi kan bygge alt vi trenger av materialer som allerede er her. For eksempel kan vi ordne skapene slik at vi kan bruke dem. Dørene kan bli bord. Netting og paller skal bli filtreringsstasjon, og planker kan bli hyller, forteller han.

Innover blir det rom hvor søppel blir sortert og utstilt.

– Det første store rommet blir et sosialt rom hvor man kan henge. Det blir også prosjektor, slik at man kan holde foredrag, sier han.

Flere aktiviteter

På lørdag blir det strandrydding etterfulgt av en sosial sammenkomst. Slik som planene er for bruken av lodgen.

– Vi kan egentlig starte med samling og sortering med en gang. Arctic coworking lodge i andreetasje starter opp 1. juni. Etter dette tenker jeg det blir trøkk. Nå gleder jeg meg til å komme i gang, sier Hetland

– Videre håper jeg Tavaha Lodgen kan bli et sted med flere aktiviteter. Vi vil gjerne knytte oss til lokale bedrifter og aktører, som driver med friluftsliv og annet. Alle er velkomne, eneste kriteriet er at det skal være bærekraftig, sier initiativtakeren.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken