Lørdag kan du bytte ut garderoben din gratis

BYTTEDAG: Camilla Rostad, Ingvild Olstad og Gry Falch-Olsen har tatt initiativ til byttedag i Svolvær.

BYTTEDAG: Camilla Rostad, Ingvild Olstad og Gry Falch-Olsen har tatt initiativ til byttedag i Svolvær. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag denne uken er Den store klesbyttedagen. I Svolvær og på Leknes kan du levere inn klær du ikke lenger bruker, og få med deg like mange plagg hjem.

DEL

– Vårt store miljøavtrykk skyldes blant annet klesforbruket vårt, skriver Naturvernforbundet som står bak Den store klesbyttedagen.

Hos dem kan man melde inn hvor og når det skal være byttemarked, og få material til gjennomføring. Slike byttemarked arrangeres i Svolvær og på Leknes.

– Bevisstgjøring

– Dette er en fin måte å fornye garderoben på en miljøvennlig måte. Det hjelper ikke å gi bort klær, dersom man kjøper nytt etterpå, sier Camilla Rostad.

Hun, Gry Falch-Olsen og Ingvild Olstad har tatt initiativ til byttedag i Svolvær. De kan ikke huske at en slik dag har blitt arrangert her tidligere.

– Det handler om å få klærne til å leve lengre. Derfor vil vi også dele tips og triks for å få til dette, gjennom uka. Dessuten vil vi særlig oppfordre menn til å levere inn klær, forteller Camilla.

Klær til byttedagen kan leveres inn i kantina på Aust-Lofoten videregående skole, på fredag mellom klokka 18 og 19. Selve byttingen foregår samme sted, mellom klokka 11 og 14 dagen etter. Et guttelag fra SIL skal også ha kafé på byttedagen.

– Vi er vel alle glade i klær, og vi kjøper mer enn vi trenger, så å få til en slik byttedag er supert. Da vi satt i gang med dette begynte jeg en ryddeprosess i egen garderobe, forteller Gry Falch-Olsen.

Alle tre stiller med egne klær.

– Det kan være en fin bevisstgjøring når andre ser verdien i plagg du ikke selv bruker, mener Ingvild Olstad.

– Stor effekt

Klesbyttedagen på Leknes arrangeres i Fryseriet på Meieriet, og organiseres av Jentegruppa på Qltura fritidsklubb. Her er det åpent mellom 13–17 på lørdag. Klærne leveres inn på Qltura fritidsklubb, torsdag ettermiddag.

– Siden dette er første gangen vi arrangerer tar vi kun imot klær til ungdom og voksne, og ikke sko eller annet tilbehør. Ved å bytte klær kan man gi et lite bidrag i kampen for et bedre miljø. I stedet for å gi klær til Fretex og kjøpe nytt, har man nå muligheten til å bytte. Slik resirkuleringen har stor effekt, sier Britt Aune i Qltura.

Hun er usikker på om det har vært arrangert byttedag på Leknes tidligere. I år er første gang de selv tar initiativ til det.

FAKTA:

  • Til byttemarkedet kan deltakerne ta med seg opp til syv rene og hele klesplagg.
  • For hvert plagg får man en byttelapp. På klesbyttedagen kan deltakerne bytte til seg like mange nye plagg som de leverte inn. Man kan også gi byttelappene videre til noen andre.
  • Overskuddsklær leveres til veldedighet.

Ifølge Naturvernforbundet bidro klesbyttedagen 2016 i Norge til å spare 14 tonn kjemikalier, 77 tonn CO₂ og 76,6 millioner liter vann, dersom man legger til grunn at alle hadde kjøpt nye plagg i stedet for å bytte.

Artikkeltags