Gå til sidens hovedinnhold

Mindre papir, mer lokalavis

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lofotposten skal gi ut færre utgaver på papir. Fra fredag 15. mai kommer vi ikke lenger med mandags- og fredagsutgave. Lofotposten prioriterer å fortsette med utgivelser på papiret tirsdag, onsdag, torsdag og lørdag.

For de som følger med i utviklingen i medieverden, kommer det neppe som en overraskelse. Svært mange andre aviser har redusert utgivelsesfrekvens på papiravis fra seks til fire de siste årene. Eksempler i Nordland er Fremover i Narvik, Rana Blad på Mo og Helgelendingen i Mosjøen. Den eneste avisen i Nordland som fortsatt kommer ut seks ganger i uka når Lofotposten reduserer, er Avisa Nordland i Bodø. En by som har betydelig flere innbyggere og dermed langt flere abonnenter i sitt nedslagsfelt.

Lofotposten har i mange år satset digitalt, og lyktes godt med det. Det har vært avgjørende for at avisen står så sterkt i dag som den gjør, med et godt utgangspunkt for at mange skal lese journalistikken vi lager også i fremtiden. Siden 2014 har klart å rekruttere over 3900 betalende abonnenter digitalt. Disse forholder seg ikke til papirproduktet i det hele tatt, utover muligheten til å lese dette som eAvis på nett.

Fordi Lofotposten på papir er attraktiv både blant annonsører og lesere, har vi ikke forhastet oss med å redusere papiret, selv om vi har lyktes digitalt. Vi har tatt oss tid til å høste erfaringer fra andre aviser som har gått foran, og gjøre veloverveide vurderinger. Vi har fortsatt mange abonnenter som foretrekker papiravisen, og for våre annonsører er papir fortsatt en svært sterk salgskanal hvor de treffer en kjøpesterk gruppe.

Den siste måneden har det kommet til en ytre faktor som vi ikke rår over. Vi er ikke upåvirket av de økonomiske ringvirkningene korona-epidemien har ført med seg. Markedsinntektene våre har den siste måneden rast, og Lofotposten måtte i starten av april gjøre permitteringer i vår markedsavdeling. Det påvirker timingen for reduksjon i antall papirutgivelser, men sannsynligheten er stor for at vi uansett hadde valgt å gi ut færre utgaver på papir i løpet av 2020.

Det er fordi brukervanene er kraftig endret hos flertallet av våre abonnenter. Når hele 60 prosent av leserne ikke forholder seg til papir må vi følge med i timen, og tilpasse hvordan vi bruker ressursene våre. Vi ønsker å levere enda bedre digitalt, og da må vi frigjøre kapasitet som i dag er bundet opp i papirproduksjon. Vi vurderer det nå som viktigere at vi kan opprettholde bemanningen vår - og at vi kan produsere minst like mye godt innhold som tidligere - enn at vi kommer ut hver dag på papir.

Lofotposten har en lang og stolt historie, som er viktig for alle oss som i dag jobber i avisen. Lofotposten ble startet i 1896, og har kommet ut seks dager i uka på papir siden 1930-tallet. Det er vemodig for oss å gjøre denne endringen. Vi har også stor forståelse for at mange vil bli skuffet over at papiravisen ikke kommer i postkassen seks dager i uken, men fire dager fremover. En del av våre godt voksne lesere ønsker ikke å forholde seg til våre digitale produkter, og det respekterer vi.

Samtidig kan vi ikke la være å forholde oss til digitaliseringen som nå skjer på de fleste områdene i samfunnet vårt. Det håper og tror vi at dere som holder Lofotposten har forståelse for. For oss er fremtiden digital.

Det er likevel viktig for oss å understreke at de som ønsker å fortsette å lese Lofotposten på papir, ikke skal få mindre innhold. Papiravisa er, og vil fortsatt være viktig. Både for oss og mange lesere. De som leser oss på papir skal ikke gå glipp av nyheter, og flere av utgavene som vi beholder vil få flere sider enn det dere er vant med i dag. Vi planlegger også å sette ekstra trykk inn på lørdager, for å gi en enda bedre leseropplevelse til dere som foretrekker papir.

Vi håper samtidig at våre digitale abonnenter fremover vil se at vi stadig tar nye steg. Som vi gjorde med produksjonen av TV-serien «Lofotmesteren» i fjor høst, som fikk en svært god mottakelse, og med TV-sendingene våre fra kaia under Lofotfisket.

Hvis du er nysgjerrig på hva vi gjør på Lofotposten.no, men foretrekker lese nyhetene på papir, er det bare å opprette en bruker på våre nettsider. Som abonnent på papiravisen får du tilgang til alt innholdet digitalt på kjøpet. Om du synes det er vanskelig å komme i gang, er det bare å ta kontakt, så hjelper vi deg gjerne i gang.

Kommentarer til denne saken