Gå til sidens hovedinnhold

Minister på tur i fjæra på Vestvågøy i dag

Politikere i strandsonen har etter hvert blitt et ganske vanlig syn, og i dag skal klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til Hagnesbukta utenfor Voie på Vestvågøy sammen med NRK.

Ministeren og Rasmus Hansson i Handelens Miljøfond, skal markere starten på det Handelens Miljøfond omtaler som "Norges første nasjonale ryddeprogram i profesjonell regi". Programmet finansieres av inntekter fra bæreposeavgiften.

-Valg av sted er ikke tilfeldig. Nordland har 25 prosent av Norges kystlinje, og Lofoten har også flere områder med lite tilgjengelige områder og sårbar natur, som nettopp har behov for profesjonell rydding, heter det i en pressemelding.

Ifølge en pressemeldingen fra Handelens Miljøfond vil Cleanup Lofoten være ansvarlig for ryddingen her i Lofoten.

-Gjennom Rydd Norge-programmet skal hele 40 prosent av ytre kyst i Norge og Svalbard bli ryddet minst en gang for makroplast innen 2023. Frivillige ryddeaksjoner er viktige og får samlet mye, men det er også mye av plasten de frivillige ikke har kunnet rydde, fordi den ligger på vanskelig tilgjengelige steder, i hekkeområder for fugl eller i andre sårbare verneområder eller rett og slett på steder der svært få bor. Der skal Rydd Norge bidra. Neste år skal Handelens Miljøfond bruke hele 100 millioner fra bæreposeinntektene på Rydd Norge-programmet, skriver Handelens Miljøfond.

Handelens Miljøfond sier dette om seg selv på sin hjemmeside: "Vi er Norges største private miljøfond, og handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast. Vi er også Norges viktigste grep for å oppfylle EUs plastbæreposedirektiv."Kommentarer til denne saken