Gå til sidens hovedinnhold

Mobilnettet nede i flere lofotkommuner

Artikkelen er over 5 år gammel

Uvisst når feilen blir rettet.

Les intervju med Telenors dekningssjef tirsdag formiddag: – Vil ta minst to døgn før feilen er utbedret

Telenors mobilnett er nede for telling i Flakstad, Moskenes, Værøy og Røst. Også fasttelefonnettet og breibåndsnettet er ute av drift.

– Feilen skyldes skade på en fiber og oppsto klokka 17.32 og det første vi gjorde var å varsle nødetatene om at det er begrensa kommunikasjonsmuligheter i disse kommunene, sier informasjonssjef Kristine Meek til Lofotposten.

80 % av abonnentene Flakstad og Røst er uten mobildekning. Moskenes og Værøy er totalt uten mobildekning, ifølge Telenor.

Omfattende feil

Hun karakteriserer feilen som stor. Ved 21.30-tida får Lofotposten opplyst at feilen skyldes at en sjøkabel ved Ramberg har røket.

- Vi jobber med å finne reserveløsninger, men det er ganske krevende rettearbeid og særlig i dette været. Rettearbeidet vil ta tid, men vi håper å få på plass reserveløsninger, men det er for tidlig å si når vi får til det, sier Meek.

Hun forsikrer om at saken har Telenors høyeste prioritet i øyeblikket, ettersom det er flere kommunikasjonsformer som er rammet.

– Samtidig som vi jobber med å finne og rette feilen, jobber vi med å se hvilke reserveløsninger vi kan få på plass.

Innebærer det samarbeid med andre leverandører?

– Ja, det gjør det. Men inntil videre er det viktig at folk tar vare på hverandre, og sier ifra til naboer om de trenger hjelp, sier Meek.

Det er imidlertid ikke noe hjelp å hente hos Telia, som på sine nettsider opplyser at det er feil i dekninga i Lofoten.

Våker på rådhuset

Ordfører Hans Fredrik Sørdal ber folk i Flakstad som trenger hjelp og ikke kommer igjennom til nummrene 110, 112 og 113 eller andre kommunale tjenester om å møte fram på rådhuset.

- Det vil det være hjelp å få, lover han.

Kommunen vil iverksette tiltak for å sørge for at de som er avhengige av hjemmesykepleie og trygghetsalarm, får den hjelpen og informasjonen de trenger.

- Det er mobildekning på Bø og framover mot svingen inn mot Flakstad. Det er sporadisk dekning på Fredvang, opplyser Sørdal som håper kommunen får tilbake mobildekningen fortest mulig.

Legevakta informerer

Lofoten interkommunale legevakt ber folk som trenger legehjelp og ikke har tilgang på telefon, om å møte opp direkte på legevakta ved sykehuset på Gravdal:

 

Telenor har utarbeidet noen tips til forbrukerne i situasjoner der mobilnettet er nede:

Ved feilsituasjoner hvor mobil- eller fastnettet blir utilgjengelig kan kunder forsøke følgende: 
• I nødssituasjoner kan man ta ut SIM-kort eller omstarte mobiltelefonen uten å taste PIN-kode. Mobilen vil da automatisk søke etter andre nett som kan være operative i området – slik at man kan ringe 112. For at dette skal fungere må annet nett være tilgjengelig. 
• Der telefoni er berørt, men ikke breibånd så kan man kommunisere over internett, via mail, chat, Facebook, FaceTime, Skype eller lignende. Det kan være lurt å avtale alternativ kommunikasjonskanal med familie og venner før en feilsituasjon eventuelt oppstår. 
• Dersom du har et trådløst nett hjemme som virker og mobilnettet er nede kan mange nå ringe også via sitt trådløse nett om mobilnettet skulle falle ut lokalt. 
• Har du kun fasttelefon kan du orientere deg om hvem som har mobiltelefon i området hvor du bor.
• Har du kun mobiltelefon kan du orientere deg om hvem som har fasttelefon i området hvor du bor. 
• Si fra til venner eller familie dersom du beveger deg inn i områder uten dekning. 
• Dersom du ikke har dekning der du befinner deg, kan du i enkelte tilfeller ved å forflytte deg til andre områder kunne finne dekning i nærheten. 
• Det kan også være lurt å ha oppladet mobil og lommelykt tilgjengelig om strømmen skulle forsvinne

Tipsene er hentet fra Telenors hjemmeside.

Kommentarer til denne saken