Gå til sidens hovedinnhold

Mobilen har danket ut kameraet

Artikkelen er over 4 år gammel

For første gang tar nordmenn flere bilder med mobilen enn med et fotoapparat.

Nordmenn har heller aldri  tatt så mange bilder hver som vi gjør nå. Vi tar nå i gjennomsnitt 1.689 bilder i året, mot 1.365 bilder i fjor. Det er det høyeste antallet siden Stiftelsen Elektronikkbransjen startet sin undersøkelse i 2014. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse.

– I år er det også første gang at folk oppgir de tar flere bilder med mobiltelefonen enn kameraet sitt. 52 prosent av bildene blir tatt med smarttelefonen, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Tydelig trendskifte

Og bildene blir ikke bare liggende på mobiltelefonen eller delt i sosiale medier. Stadig flere skriver ut bilder og lager fotobøker av mobilbildene sine.

– Undersøkelsen viser at 37 prosent av de spurte sier de har framkalt bilder tatt med mobiltelefonen. Det er en kraftig oppgang fra i fjor, hvor tallet bare var 28 prosent. Og har du barn går framkaller du enda flere bilder. Seks av ti med hjemmeboende barn gjør det. Her ser vi et tydelig trendskifte, uttaler Ottemo.

Aldersgruppen 25-44 år har i større grad enn andre aldersgrupper framkalt bilder tatt med mobiltelefonen. Her er andelen 50 prosent.

Vanlige papirbilder og fotobøker er de to mest populære produktene vi kjøper. Henholdsvis 22 og 18 prosent bestilte et slikt produkt i løpet av det siste året.

– I en verden der alt er så digitalt, er sjarmen og gleden ved bildeprodukter minst like viktig som før. Totalt sier 47 prosent at de har kjøpt en form for fysisk produkt av bildene sine det siste året. 72 prosent har bestilt fra nett, mens 34 prosent har vært innom en butikk for å handle, sier Ottemo.

17. mai er fotodagen

Nå er det snart 17. mai, og dagen er naturlig nok en av Norges aller største fotodager.

– Vi håper enda flere benytter anledningen til å samle minnene sine i en fotobok etter den store dagen, sier Ottemo.

Med flere framkalte bilder fra telefonen, er det kanskje ikke så merkelig at kvaliteten på kameraet blir stadig viktigere for folk når man skal kjøpe ny mobil.

Hele 47 prosent oppgir at det er meget eller svært viktig, mot 40 prosent i 2016. Kvaliteten på mobilkameraet er viktigere for kvinner enn for menn, og for aldersgruppen 35-44 år enn for andre aldersgrupper. (ANB)

Kommentarer til denne saken